Det er i kraft av vår arktiske historie, kunnskap og ikke minst fordi det permanente sekretariatet for Arktisk råd etablerte seg i byen i 2013, at Tromsø fikk status som verdens arktiske hovedstad. Foto: Yngve Olsen

Hva er ditt arktiske liv?

Til alle dere som jobber med vinterfestivalene: tusen takk for at dere gjør byen meningsfull, og gir oss opplevelser i kø, samtidig som lyset fra solen sakte, men sikkert titter over horisonten igjen.

I den mørkeste tida, når folk ellers i landsdelen er i hvilemodus, så våkner Tromsø til et liv som ikke kan beskrives som annet enn magisk. Gjennom hele januar og hele februar, så kan vi vandre fra festival til festival, fra festival til konferanse og fra konferanse til konferanse. I tillegg til januarsalg og opprydding etter jula, så tar Tromsø imot folk fra hele verden, vi deler historier fra livet lengst nord på kloden, og drøfter klima og internasjonal politikk. Hver vinter lærer vi også nye ting om oss selv og hverandre, og hvert år former vi og utvikler Tromsø som arktisk hovedstad.

Døra inn i 2019, ble som tradisjonen sier, åpnet av Mørketidsløpet med flere tusen løpere som trosset både vær og vind, for å løpe, være sosiale og aktive ute i et vindfullt og vått vintermørke. For oss som bor i Nord-Norge og for de som besøker oss, i perioden da solskiva er under horisonten, er de lange mørke timene, det noen ganger lidenskapelige lyset mellom dag og kveld, det vakre nordlyset, den virkeligheten vi lever i. For de som besøker oss er det det mest eksotiske folk opplever.

For mange av deltakerne i Mørketidsløpet, er kanskje løpeskoene denne uka byttet ut med høye hæler eller lave skinnsko, i jakten på filmopplevelser og fellesskap under TIFF. I fjor, 28 år etter den aller første filmfestivalen, så hadde festivalen et totalt besøk på 60 135 publikum. Det er imponerende.

Neste uke arrangerer Tromsø den største internasjonale konferansen om Arktiske spørsmål, Arctic Frontiers. Arctic Frontiers er verdens største konferanse som omhandler Arktiske spørsmål, samtidig vil torget fylles med isskulpturer av Tromsø internasjonale snøfestival. Arctic Frontier har 3000 deltakere fra 35 land kommer til å diskutere politikk, forskning og næringsliv i Arktis. Om to uker braker det løs med musikk og kunst i Nordlysfestivalen, i februar farges byen av feiring av Samefolkets dag. Byen fylles med aktiviteter, diskusjoner og kultur under Samisk uke. Tromsøs innholdsrike vinteruker avsluttes med Winterland-festivalen med internasjonale EDM artister.

Til alle dere som jobber med vinterfestivalene: tusen takk for at dere gjør byen meningsfull, og gir oss opplevelser i kø, samtidig som lyset fra solen sakte, men sikkert titter over horisonten igjen.

Dine opplevelser

Det er i kraft av vår arktiske historie, kunnskap og ikke minst fordi det permanente sekretariatet for Arktisk råd etablerte seg i byen i 2013, at Tromsø fikk status som verdens arktiske hovedstad.

I en tid der verdensbildet er i stor endring, og interessen for klima, og politisk og økonomisk aktivitet i Arktis er så sterk som den aldri har vært før, så gir det Tromsø et unikt ansvar å være arktisk hovedstad. På lik linje med andre byer og regioner, så må vi kommunisere både hvem vi er og hva vi har å tilby. På denne måten kan vi bidra til å styrke og videreutvikle våre samfunn og attraktivitet.

Kanskje har du fått med deg kampanjen vår #myarcticlife?

Mange rundt om i verden, vet ikke at det bor folk så langt nord som Tromsø. Beslutningstakere i Brussel, Washington og Beijing, kjenner ikke til hvordan livet er for oss som bor i polare områder. Sammen med folk i Tromsø, besøkende og samarbeidspartnere rundt om i resten av Arktis, så jobber vi med å få frem historier om livet i Arktis, og med å forme og utvikle innholdet i hva det innebærer å være arktisk hovedstad. Ved å bruke #myarcticlife i sosiale medier, viser du oss og resten av verden hva ditt arktiske liv innebærer.

Hvorfor er dette viktig?

I dag er vi litt over 76 000 mennesker i Tromsø kommune – hver og én med ulike historier og erfaringer om hvordan det er å bo og å leve så langt nord.

Som arktisk hovedstad skal Tromsø kommune bidra til å styrke og formidle kunnskapen om spørsmål som har betydning for mennesker og samfunn i Arktis. Ved Universitetet i Tromsø, og i andre forskningsmiljøer i Tromsø, har vi noen av verdens beste forskere på forhold i Arktis. Men mye av kunnskapen folk i Arktis har, om det å leve her, er taus kunnskap. Vi trenger mer forskning, flere filmer, litteratur, læremidler, musikk, teater og kunst fra våre områder. Det vil gjøre at vi selv blir mer oppmerksom på våre egne liv, det vil styrke vår identitet, og vår kontakt mellom de tradisjonene og verdiene vi bærer med oss og nye løsninger som teknologi gir oss.

Balanse i forholdet mellom vekst og vern vil være avgjørende for at vi skal kunne fortsette å leve gode liv med evigheten som perspektiv. Det krever vår oppmerksomhet nå. For oss som bor her, virker dette åpenbart. For andre som sitter langt unna og tar beslutninger som berører våre rammevilkår, fremstår Arktis som en folketom og verneverdig ødemark. Derfor må vi alle ta ansvar for å kommunisere til omverdenen at det bor folk her nord og at løsningen for oss ikke er å vernes, men å fortsette å utvikle bærekraftig næringsliv og samfunn, i verdens reneste natur.

En samling på tvers av landegrenser

For å sikre riktige beslutninger og bærekraftig framtid, ønsker Tromsø kommune å bidra til økt kunnskap om Arktis, nasjonalt og internasjonalt. For å lykkes med dette, så har vi forsterket vårt arbeid på den internasjonale arenaen. Nå på søndag har Tromsø invitert til Arctic Mayors´ Forum på Rådhuset. Her deler ordførere fra Canada, Island, USA, Færøyene, Sverige, Norge, Finland og Russland sin kunnskap om problemstillinger som er relevante for oss. Samarbeid og felles innsats er en forutsetning for å styrke bærekraften og mulighetene for mennesker, samfunn, selvbestemmelse og demokrati – i hele det sirkumpolare Arktis.

I mellomtiden, og i den urbane summingen av vinterens høydepunkter i Tromsøs gater, lurer jeg veldig på: Hva er ditt arktiske liv - og har du lyst å dele det med oss? #myarcticlife

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse