Annonse
Mange ville kanskje begynt i en annen ende - for eksempel ønsket velkommen en debatt om folkeskikk, hvordan mennesker bør snakke til hverandre selv når de er uenige - eller hva direktører på svært høyt nivå kan og ikke kan si til andre mennesker, uansett kjønn, skrive Lasse Jangås om Elin Ørjasæters (t.v.) kritikk av Helse Nord-styreleder Marianne Telle.

Hva med en debatt om folkeskikk og lederkultur, Elin Ørjasæter?

Ergerlig da at vi ikke har noen ferske eksempler verken fra kulturlivet, næringslivet eller politiske partier på hvordan det går når en del menn virkelig slipper hemningene - og gir etter for den sterke trangen de har til å gjøre akkurat det de føler for.

Elin Ørjasæter er trist. Hun synes det er leit at den viktige PCI-saken nå bare handler om noen skarve trusler du må være kvinne for å ta deg nær av.

Elin Ørjasæter forsøker derfor å få debatten inn i riktig spor igjen - ved å starte enda en debatt som egentlig ikke handler om PCI-saken. Hun lurer på om det ikke faktisk er menn som er de virkelige ofrene når de truer kvinner?

Utgangspunktet er truslene Helse Nord-styreleder Marianne Telle sier at UNN-direktør Tor Ingebrigtsen har utsatt henne for før avgjørelsen i PCI-saken. 

Når Telle forteller at hun ble skremt av uttalelser som «vi er rasende på deg», «du vil bli knust» og «du vil ikke ha noen ting igjen», spør Elin Ørjasæter om dette «offerkortet er et våpen bare en kvinne kan trekke?». Og tildeler Telle merkelappen «lettkrenket». 

For som hun påpeker i Nordlys: Tor Ingebrigtsen kom ikke til Telle med et balltre i mørket. 
Telles reaksjon er derfor - ifølge Elin Ørjasæter - «et tilbakeskritt for kvinnelige ledere».

Mange ville kanskje begynt i en annen ende - for eksempel ønsket velkommen en debatt om folkeskikk, hvordan mennesker bør snakke til hverandre selv når de er uenige - eller hva direktører på svært høyt nivå kan og ikke kan si til andre mennesker, uansett kjønn.

Men så lenge det ikke er et balltre med i bildet, mener Elin Ørjasæter at kvinner bør tåle og ta det som kommer. For som hun skriver om Telles reaksjon: «Kunne en mann oppført seg som dette? Forhåpentligvis ikke.»

Det får Elin Ørjasæter aldri svar på, for Marianne Telle er ikke en mann. Og hadde hun vært det - er det jo ikke hundre prosent sikkert at hun hadde blitt utsatt for en slik behandling? 

Men det spørsmålet berører ikke Elin Ørjasæter. Ei heller hva slags overhøvling Bodø-ordfører Ida Pinnerød sier hun fikk av samme direktør - eller hvilken vei legeforeningen peker når de snakker om fryktkulturen som har utviklet seg på UNN gjennom flere år. 

Elin Ørjasæter gjør ikke det, for hun er opptatt med å forklare Marianne Telle hvordan hun EGENTLIG burde ha reagert under samtalen med direktøren.

Ørjasæter mener nemlig at Telle burde «svart ham med samme mynt» - eller «ignorert ham».

Dette låter muligens kjent for mange, og da er det i så fall fordi de nylig har hørt liknende retorikk fra FrP-statsråden Per Sandberg. Altså da så mange kvinner nylig varslet om ubehageligheter og frykt i møte med en del menn. Da gjaldt det seksuell trakassering, og Sandbergs anbefaling til kvinnene var å svare med en ørefik. 

Når det gjelder telefoniske trusler uten balltre går Ørjasæter heller for «svar med samme mynt« eller å «ignorering». Hvis du er kvinne, altså.

Elin Ørjasæter minner oss dessuten på at kvinners utidige varsling kan få fryktelig leie konsekvenser for de virkelige ofrene - altså menn som truer kvinner når de er engasjerte i en sak og føler…sterkt.

«Sinte menn er sjanseløse dersom kvinnen drar offerkortet», beklager hun.

I følge Elin Ørjasæter kan dette sågar gå utover samfunnet: «Hva slags samfunn får vi hvis følelser ikke er lov å vise?»

Ergerlig da at vi ikke har noen ferske eksempler verken fra kulturlivet, næringslivet eller politiske partier på hvordan det går når en del menn virkelig slipper hemningene - og gir etter for den sterke trangen de har til å gjøre akkurat det de føler for.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse