Annonse
PASSIVE: Solberg-regjeringen sitter stille i båten og lar markedet regulere sysselsettingen i Norge. Foto: NTB/Scanpix

Hva er Ernas jobb nr. 1?

114 000 tusen mennesker her i landet er nå arbeidsledige. Og det er altså det høyeste tallet på 22 år.

Det er oppsiktsvekkende at næringslivet snakker for døve ører når de henvender seg til statsministeren og regjeringen.

Vi må tilbake til 1993 for å finne et høyere ledighetstall i Norge enn de siste sesongjusterte tallene som nå er fremlagt fra SSBs Arbeidskraftundersøkelse (AKU).

De viser at arbeidsledigheten steg med 0,3 prosentpoeng fra desember 2014 til mars 2015, noe som betyr ytterligere 9 000 arbeidsledige personer. Ledigheten utgjør nå 4,1 prosent av arbeidsstokken.

114 000 tusen mennesker her i landet er nå arbeidsledige. Og det er altså det høyeste tallet på 22 år. 

Stigningen i antall arbeidsledige har vært ventet, så utviklingen er ikke overraskende. Det er heller ikke regjeringens passivitet, men den er ikke av den grunn akseptabel.

Det som imidlertid er noe oppsiktsvekkende er at næringslivet snakker for døve ører når de henvender seg til statsministeren og regjeringen.

I begynnelsen av mai rykket administrerende direktør i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen, ut og ba regjeringen handle, ikke bare sitte og se på.

«Krisen er i ferd med å ramme de brede gruppene. Det kan bli riktig alvorlig», sa lederen for det største forbundet i NHO til VG

Lier-Hansen mente at Norge kunne gå mot en arbeidsledighet på opp mot 200 000 ledige. Han etterlyste konkrete tiltak fra regjeringens side.

«Derfor er det viktig at myndighetene ser alvoret og konkretiserer hva de mener med omstilling», var NHO-toppens henstilling til regjeringen.

Lier-Hansens appell om konkrete omstillingstiltak har kun høstet taushet fra Erna Solbergs side. Det som ble presentert i revidert nasjonalbudsjett var for dråper i havet å regne.

Solberg og Siv Jensen demonstrerer dermed at de ikke ser det som en prioritert oppgave for regjeringen å motarbeide stigningen i antallet ledige hender. 

Hva er egentlig Erna Solbergs jobb nr. 1 som regjeringssjef? Tydeligvis ikke å holde flest mulig   hender og hoder i arbeid. Hun mener åpenbart at dette skal ikke myndighetene blande seg for mye bort i, og at arbeidsledigheten må vi akseptere som del av en nødvendig omstilling.

Det er markedet som alene skal regulere sysselsettingen. Slik toer regjeringen sine hender, og lar verdifull arbeidskraft sitte ubrukt.

Dermed taper vi viktig verdiskaping og kjøpekraften synker i tillegg.

Men Ernas jobb nr. 1 er å sitte helt stille i båten.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse