Annonse
Man må nesten spørre seg om avdeling Brann og redning over år har vært et slags parallellsamfunn i den kommunale organisasjonen, en avdeling med egne regler og et lederskap med et lavmål av etisk forståelse. Foto: Lina Livsdatter

Hva er galt med Brann og redning?

Det lukter rett og slett av en innbitt ukultur som åpenbart har fått leve uforstyrret i alt for mange år.

En serie med saker som har avdekket tvilsomme forhold i en av kommunens viktigste avdelinger, Brann og redning, har versert nærmest som føljetong her i Nordlys de siste månedene. Først gjaldt det innkjøpet av ny brannbåt, en anskaffelse som det ble reist en rekke kritiske spørsmål rundt. Saken endte i kontrollutvalget som påpekte ulovligheter ved gjennomføringen av anskaffelsen. Så kom historien om hvordan brannsjefen fikk montert ny pipe på hytta si, et arbeid som ble utført av brannsjefens ansatte. I arbeidstiden. Nå har Nordlys avdekket pensjonsavtaler på brannstasjonen som ifølge kommunepolitiker Gunhild Johansen (SV) er ulovlige og tapper kommunekassen for millioner hvert år.

Tidligpensjonistene ved 110-sentralen kan pensjonere seg ved 57 års alder. Deretter er praksis at de blir leid inn til sin forhenværende arbeidsplass, jobber heltid og kan altså heve både full pensjon og full lønn. Gunhild Johansen, som har en lang karriere som tillitsvalgt og toppleder i Fagforbundet bak seg, sier følgende til Nordlys: «Det fremstår som Tromsø Brann og redning har laget seg et system som urettmessig gir de ansatte goder de ikke har krav på. Her har ansatte i praksis sikret seg dobbel lønn i mange, mange år. Og det er kommunen som må punge ut».

Den forrige brannsjefen i Tromsø sluttet i sin stilling etter at det ble kjent at han blandet sammen sin kommunale stilling med oppdrag for sitt private selskap, og opptrådte både som brannsjef og privatpraktiserende, godt betalt brannkonsulent på samme tid. Omtrent samtidig ble det satt søkelys på en praksis der brannstasjonens bedriftsidrettslag utførte ekstrajobber, med kommunens materiell, i arbeidstiden, som de fikk ekstra betalt for fra kommunen. Disse inntektene ble så delt mellom de som hadde vært med og gjort jobben, og i flere tilfeller ble disse ikke innberettet som skattepliktig inntekt.

Hvordan kan så mye gå så galt innenfor avdeling Brann og redning? Hva er det som er galt med etaten? Alt det forannevnte tatt i betraktning må man nesten spørre seg om avdeling Brann og redning over år har vært et slags parallellsamfunn i den kommunale organisasjonen, en avdeling med egne regler og et lederskap med et lavmål av etisk forståelse. Det lukter rett og slett av en innbitt ukultur som åpenbart har fått leve uforstyrret i altfor mange år.

Den kommunale ledelsen, både den politiske og den administrative, må innse at det må ryddes opp i Brann og redning. Om den nåværende ledelsen i Brann og redning kan gjøre den jobben, er det første spørsmålet som ledelsen på rådhuset må ta stilling til.

 
Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse