Annonse
Fra en konsert på Skansen i fjor, da Nordlysfestivalens årlige arrangementet ble arrangert litt tidligere under betegnelsen Vårfest. Foto: Ola Solvang

Hva har et omstridt utbyggingsprosjekt med Nordlysfestivalen å gjøre?

I Enhetsregisteret/ Brønnøysundregistrene er Nordlysfestivalen oppført som stiftelse, med formål (utdrag): Gi (…) en unik mulighet til å høre klassisk musikk av beste merke (…), samt presentere et attraktivt tilbud om konserter (…). Næringskode: Tjenester tilknyttet underholdningsvirksomhet. Stiftelsen ble i sin tid til i et samarbeid mellom offentlige/halvoffentlige institusjoner: KulturHuset, Musikkonservatoriet og Tromsø Kommune. Festivalen mottar også offentlig økonomisk støtte.

Nordlysfestivalen musikalske profil understrekes på festivalens hjemmesider:  «… beholdt kjernen av det klassiske, men presenterer i dag i tillegg en stor bredde av musikalske uttrykk».

Ved årets «Sommerfest på Skansen» hadde Nordlysfestivalen et samarbeid med følgende fem med-arrangører:
- Arktisk Filharmoni
- Bårstua
- Bryggeri 13

- Garasjen
- Vervet

Fire av ovennevnte virksomheter har faktisk noe med musikk å gjøre (konsertlokaler, delvis i kombinasjon med servering). Den femte virksomheten skiller seg dog radikalt ut: Vervet. En av postene på fest-programmet var «Showroom på Vervet». Ved å følge lenkene fra «annonsen» på Facebook, finner en følgende: «VERVET, - FAST EIENDOM».

Hvordan i all verden fant den ideelle stiftelsen Nordlysfestivalen, med sitt musikalske formål, det naturlig å samarbeide i markedsføringen av et omdiskutert nærings- og utbyggingsprosjekt? Er det riktig at offentlige penger skal bidra til oppmerksomhet rundt reint kommersielle interesser, der musikken kun kan høres i kassa-apparatet hos en utbygger? Ser vi her en ny trend fra festivalen? («Crossover», eller stilblanding på «kunstnerspråk»).

Satt på spissen: Blir neste års Sommerfest f.eks. et samarbeid mellom Nordlysfestivalen og Brødrene Johannesen om den nye skjorte-kolleksjonen?
Eller markedsføring av kjøreskole eller Thai Massasje, som også tilbys i Nordbyen? Ryktene går …

Eller hva med: Lokale eller tilreisende solister i forskjellige genre, musikkgrupper/band, kor, Kulturskolen, Konservatoriet, storband og korps? Profesjonelle eller amatører? Om Nordlysfestivalen ønsker å være tro mot sitt eget uttrykte formål?

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse