Annonse
Fra en konsert på Skansen i fjor, da Nordlysfestivalens årlige arrangementet ble arrangert litt tidligere under betegnelsen Vårfest. Foto: Ola Solvang

Hva har et omstridt utbyggingsprosjekt med Nordlysfestivalen å gjøre?

I Enhetsregisteret/ Brønnøysundregistrene er Nordlysfestivalen oppført som stiftelse, med formål (utdrag): Gi (…) en unik mulighet til å høre klassisk musikk av beste merke (…), samt presentere et attraktivt tilbud om konserter (…). Næringskode: Tjenester tilknyttet underholdningsvirksomhet. Stiftelsen ble i sin tid til i et samarbeid mellom offentlige/halvoffentlige institusjoner: KulturHuset, Musikkonservatoriet og Tromsø Kommune. Festivalen mottar også offentlig økonomisk støtte.

Nordlysfestivalen musikalske profil understrekes på festivalens hjemmesider:  «… beholdt kjernen av det klassiske, men presenterer i dag i tillegg en stor bredde av musikalske uttrykk».

Ved årets «Sommerfest på Skansen» hadde Nordlysfestivalen et samarbeid med følgende fem med-arrangører:
- Arktisk Filharmoni
- Bårstua
- Bryggeri 13

- Garasjen
- Vervet

Fire av ovennevnte virksomheter har faktisk noe med musikk å gjøre (konsertlokaler, delvis i kombinasjon med servering). Den femte virksomheten skiller seg dog radikalt ut: Vervet. En av postene på fest-programmet var «Showroom på Vervet». Ved å følge lenkene fra «annonsen» på Facebook, finner en følgende: «VERVET, - FAST EIENDOM».

Hvordan i all verden fant den ideelle stiftelsen Nordlysfestivalen, med sitt musikalske formål, det naturlig å samarbeide i markedsføringen av et omdiskutert nærings- og utbyggingsprosjekt? Er det riktig at offentlige penger skal bidra til oppmerksomhet rundt reint kommersielle interesser, der musikken kun kan høres i kassa-apparatet hos en utbygger? Ser vi her en ny trend fra festivalen? («Crossover», eller stilblanding på «kunstnerspråk»).

Satt på spissen: Blir neste års Sommerfest f.eks. et samarbeid mellom Nordlysfestivalen og Brødrene Johannesen om den nye skjorte-kolleksjonen?
Eller markedsføring av kjøreskole eller Thai Massasje, som også tilbys i Nordbyen? Ryktene går …

Eller hva med: Lokale eller tilreisende solister i forskjellige genre, musikkgrupper/band, kor, Kulturskolen, Konservatoriet, storband og korps? Profesjonelle eller amatører? Om Nordlysfestivalen ønsker å være tro mot sitt eget uttrykte formål?

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse