Annonse
Også det statlige bidraget til ny tunnel- og vegforbindelse mellom Breivika og Langes, foreløpig på 620 millioner kroner, er betinget av delvis bompengefinansiert utbygging. Det er ikke riktig at pengene «kommer uansett», skriver Vegvesenets Rigmor Thorsteinsen. Foto: Statens vegvesen

Hva har regjeringen sagt til Tromsø – egentlig?

Om ikke lenge skal Tromsø forhandle om en byvekstavtale med staten, som skal finansiere nye og bedre veger og kollektivtiltak i en by som vokser raskt. Det er opp til Tromsøs politikere og befolkning å vurdere om planen som kommer ut av disse forhandlingene, er egnet for å ta vare på byens utvikling.

Som i alle byer som er i ferd med å få en byvekstavtale, har Statens vegvesen bare i oppdrag å utrede deler av beslutningsgrunnlaget. Det er likevel viktig at både de som skal vedta planen, og trafikantene som skal nyte godt av den, har riktige fakta i saken.

Den første viktige presiseringen er at fordelingen i dette spleiselaget, mellom kommunen, fylkeskommunen, staten og trafikantene, ikke er klar. Tvert imot vil dette være et sentralt punkt i forhandlingene som starter i løpet av året. Finansieringsplanen for byutviklingsprosjektet Tenk Tromsø er ikke bestemt. De vedtakene som er gjort i saken, viser tallene vi kjenner og så langt kan forvente som inntekter som en del av en framtidig byvekstavtale.

Nettopp dette er den andre viktige presiseringen: Det er som en del av en byvekstavtale vi kan forvente disse midlene fra staten. Verken Tromsø eller andre byer med belønningsordning kan forvente å få disse midlene med inn i framtiden uten at de er en del av en byvekstavtale. Også for det statlige bidraget til ny tunnel- og vegforbindelse mellom Breivika og Langes, foreløpig på 620 millioner kroner, presiserer regjeringen og Stortinget dette i Nasjonal transportplan: «Prioriteringen er betinget av at det blir tilslutning for et opplegg med delvis bompengefinansiert utbygging av prosjektet gjennom en ny bypakke for Tromsø». Det er altså ikke riktig, som Terje Walnum skriver i Nordlys 22. mai, at disse pengene «kommer uansett». Det vil være uklok strategi å basere seg på en slik tro, stikk i strid med klarteksten i det viktigste samferdselspolitiske dokumentet vi har i Norge.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse