Annonse
DRØMMEN OM JERNBANE: Nordlandsbanen stopper i Bodø. I dag sa Stortinget nei til å forlenge den fra Fauske nordover til Narvik og Tromsø. Foto: Øyvind Bratt/Rana Blad

Hva har skjedd med Arbeiderpartiet?

Arbeiderpartiet har sviktet Nord-Norge, skriver Jasmin Agovic-Nordaas.

Undertegnede blir ikke særlig klok på dagens Arbeiderparti. Det som engang var et klart sosialdemokratisk parti, godt forankret til venstre på den geopolitiske aksen med klar sosialistisk profil og stolt historie, er etter min mening blitt et elitistisk parti. Et parti som engang hadde en klar ideologisk kurs der hele landet skulle tas i bruk, er blitt til en sentraliserende faktor i norsk politikk. Stadige motsigelser, tåkelegging, ideologisk forvirring, samt sentraliserende tendenser, har gjort partiet ugjenkjennelig. Det er rett og slett blitt umulig å forutse hva Arbeiderpartiet kommer til å finne på fra dag til dag.

Den siste saken som føyer seg i en lang rekke saker der Arbeiderpartiet mildt sagt gjør rare politiske manøver, er saken om Nord-Norgebanen. Partiet har nylig valgt å ikke støtte forslaget fra SV og Frp om bygging av Nord-Norgebanen. Dvs. Arbeiderpartiet velger nok engang å svikte nordlendinger, og selger seg billig til fordel for eliten i Oslo. Partiet skaper forakt i landsdelen når det i samme åndedrag snakker varmt om ansvarlighet og utredninger knyttet til kostnader når det gjelder bygging av Nord-Norgebanen, samtidig som de gir blanko fullmakt på flere titalls milliarder kroner, uten kostnadsutredning, når det gjelder nytt regjeringskvartal midt i Oslo. Er vi i Nord-Norge blitt annenrangsborgere for Arbeiderpartiet?

Det som en gang var bærebjelken i norsk politikk med klare ideologiske og politiske preferanser, har gjort seg selv til en populist – et begrep som den gamle garden i Arbeiderpartiet skygget som pesten. Man trenger ikke mastergrad i statsvitenskap for å forstå at denne utviklingen er årsaken til den dårlige oppslutningen partiet opplever. Slik sett kan det være fornuftig å spare de pengene som partiet bruker på råd og utredning angående partiets dårlige oppslutning, når svaret er så åpenbart. Det er trist å lese at partiet som engang fostret politiske talenter og profiler av rang, som Einar Gerhardsen, Trygve Bratteli, Håkon Lie og Gro Harlem Brundtland, nå produserer profiler på løpende bånd med begrenset politisk repertoar.

I denne konkrete saken om Nord-Norgebanen hadde partiet en gylden mulighet til å gjenskape entusiasme i en landsdel som over mange tiår måtte se seg forbigått når det gjelder store investeringer. En gylden mulighet til å gjenreise en gammel arbeiderparti-bastion i en landsdel som har gitt partiet en rekke valgseiere og et fundament både i gode og dårlige tider. Men den gang ei. Partiet velger nok en gang å tåkelegge det hele med retoriske svar som står til stryk.

Det er nettopp slike svada-svar, som svaret fra Bjørnar Skjæran i Nordnorsk Debatt, som bidrar til politikerforakt. Jeg nekter å tro at han ikke har fått med seg hvor mange ganger Nord-Norgebanen er blitt utredet og hva resultatet av en ny utredning blir – så dum er han ikke. Forslaget fra SV og Frp er et prinsippvedtak på at Nord-Norgebanen skal bygges, dette kunne Arbeiderpartiet vært med på uproblematisk – deretter kunne man diskutert detaljer. Men det ble for krevende for Arbeiderpartiet, kanskje fordi vi nordlendinger har bare ventet i 75 år på jernbane nord for Fauske, og vi må for guds skyld ikke ta noen forhastende beslutninger.

Det var engang en tid der mange, inkludert undertegnede, stemte på Arbeiderpartiet når man ikke hadde noen klare alternativer. Arbeiderpartiet var en gang det trygge alternativet når man var i tvil hva man skal stemme, og når man ikke var helt fornøyd med noen av alternativene. Det er nok slik Arbeiderpartiet klarte å opprettholde den høye oppslutningen gjennom mange år i etterkrigsperioden. Den tid er forbi. Arbeiderpartiet er ikke lenger det trygge alternativet. Og for det kan de takke seg selv.

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse