Annonse
Man kan jo ikke bli annet enn «forrfær» over at redaktør Fjellheim ennå ikke har oppfattet at et stort flertall av folket i våre to fylker er mot høyreregjeringas tvangssammenslåing - at et overveldende flertall i det nye fylkestinget har reversering i sine programmer og at de nå er blitt enige om reversering, skriver Arne Pedersen og Bjørn Willumsen. Bildet er fra representantskapsmøte i Troms og Finnmark Ap 28. september. Foto: Nordlys

Hva i alle dager, herr redaktør?

Med usaklige karakteristikker og beskrivelser oppnår han nok ikke annet enn å skade sin egen troverdighet.

«Svakt argument – hev stemmen» er et velkjent retorisk triks i trengte situasjoner. Sjelden har vi sett dette demonstrert så til de grader som når den godeste politisk redaktør Skjalg Fjellheim forsøker å svare på vårt innlegg om «fake news» i Nordlys. Vi dokumenterte at Fjellheim ikke ga et korrekt referat fra det viktige representantskapsmøtet i Troms og Finnmark AP sist helg i Tromsø, i diskusjonen om tvangssammenslåing og reversering.

Fjellheim la her all sin prestisje inn i en kommentar der han hevdet at det kun var to representanter fra Vadsø som nevnte reversering, og at resten av partiet ikke var opptatt av spørsmålet. Han var den eneste fra pressen til stede under denne debatten, og kunne således kanskje ha sluppet unna med denne svært feilaktige vinklinga. Men vi var også der.

Fjellheim sine skriverier var så hinsides i forhold til realitetene på møtet at vi var nødt til å si fra. Både av hensyn til selve saken, men også av respekt for partiet og delegatene, som mange hadde reist langveisfra for å ta del i seriøst politisk arbeid. De fortjente bedre enn å bli ignorert og marginalisert av politisk redaktør i Nordlys, i et av de viktigste politiske spørsmålene for våre to fylker på mange tiår. Derfor måtte vi få ut fakta.

Det er en vel en overdrivelse å si at tilsvaret fra redaktør Fjellheim er direkte saklig eller reflektert. Han er trengt opp i et hjørne med hensyn til realitetene, men i stedet for å ta ballen og svare oss, så går han til et avsindig angrep på oss og på ForFinnmark og ForTroms. Med usaklige karakteristikker og beskrivelser oppnår han nok ikke annet enn å skade sin egen troverdighet.

Man kan jo ikke bli annet enn «forrfær» over at redaktør Fjellheim ennå ikke har oppfattet at et stort flertall av folket i våre to fylker er mot høyreregjeringas tvangssammenslåing - at et overveldende flertall i det nye fylkestinget har reversering i sine programmer, og at de nå er blitt enige om reversering. Redaktøren tilskriver oss «aksjonister» æren for at det er blitt slik gjennom «propaganda-lignende manipulasjoner», samtidig som han hevder at det nye flertallet på fylkestinget «logrer» for oss. Hallo! Det er folket gjennom valg som har stemt for reversering. Det siste fylkestingsvalget trenger ingen selvutnevnte fortolkere, verken fra øst-Finnmark eller i Nordlys-redaksjonen. Folkets sanne vilje i akkurat denne saken er veldig klar. Sjøl om det er veldig hardt å ta inn over seg for redaktøren etter hans langvarige kampanje for tvangssammenslåing, sentralisering, avdemokratisering – ja i realiteten ei annektering av Finnmark fra storsamfunnets side.

Til å begynne med ble finnmarkingenes snakk om en finnmarksidentitet fullstendig oversett og tiet i hjel. Folkeavstemningen, som var en gedigen manifestasjon av det samme, ble neglisjert. Men det har ikke latt seg gjøre å knekke finnmarkingenes identitet. Snarere tvert om. Finnmarkingene står nå fram med større stolthet, slik det også ble så ettertrykkelig demonstrert på representantskapsmøtet til Troms og Finnmark AP sist helg. Skjalg Fjellheim er på feil side og må ty til «fake news». Dette er sjølsagt svært alvorlig. Det kan hende at han samtidig river ned omdømmet til sin egen avis som et uttrykk for det nordnorske? Vi må i alle fall være på vakt når medias maktmennesker tyr til metoder hentet fra systemer som vi ikke liker å sammenligne oss med.

Vanlige folk har ikke råd til kostbare First House – rådgivere. Internt – og litt på fleip - så kaller vi oss i ForFinnmark og ForTroms for Second House. Vi jobber gratis, vi er ikke til salgs, og vi arbeider kun for at folkeviljen skal bli hørt og respektert. Vi er således ei motvekt mot profesjonelle lobbyister og kommunikasjonsrådgivere som er i ferd med å undergrave demokratiet og folkeviljen her i landet – i tjeneste som de er for de kapitalkreftene som har råd til å kjøpe deres skjulte tjenester. Dette er også i ferd å bli en betenkelig business der svingdøra mellom aktive politikere og lobbyister og media er på vidt gap.

Vi i ForFinnmark og ForTroms er ei samling av samfunnsengasjerte mennesker med forskjellig bakgrunn. Vi har til sammen mange hundre års erfaring fra politikken, fra universitetet, fra kirken, fra underholdningsbransjen, fra media, fra Stortinget, fra fagforeninger og fra andre folkelige organisasjoner.

Skjalg Fjellheim anklager oss for autoritære metoder. I den sammenhengen finner han det opportunt å nevne Bjørn Willumsen sin bakgrunn fra Rød Valgallianse fra mer enn 30 år tilbake. Verken da eller nå var vel dette medlemskapet egnet til å skremme noen som helst. Slikt er vel heller uttrykk for et totalt fravær av argumenter. Hvorfor ikke heller svare oss på en ordentlig måte, herr redaktør?

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse