Annonse
For en utenforstående, som har det handikappet det er å være mann i denne diskusjonen, så skulle jeg ønske at alle dere kvinner som digger dette så rått og uhemmet kan forklare meg eksakt hva det er med Christian Grey som gjør dere så varme i tru… øh, i trøya…. Og ikke minst, hvordan kan jeg og mine medmenn omsette dette i praksis?

Hva kvinner vil ha

Om husmorporno, kjønnsroller og kvinnelig schizofreni

Er det slik at neste gang vi blir bedt om å støvsuge så bør vi helst brekke dere over fanget og gi dere en «endefuld» så skinkene lyser rosa? Før dere så får beskjed om å støvsuge selv?

«Hva kvinner vil ha» er tittelen på en middels populær film med Mel Gibson i hovedrollen. Kort fortalt får han på magisk vis evnen til å høre alt hva kvinner tenker! Selv om plottet er tynt, har filmen i det minste én minneverdig scene: Når pappaen i Gibson’s skikkelse trøster sin tenåringsdatter som har låst seg inne på jentedoen, oppløst i tårer, fordi kavaleren ikke kunne ta et nei for et nei. Jenta får trøst og støtte, og forsikring om at en dag så kommer hun til å finne seg en ekte gentleman.

Enter 2015: «50 Shades of Grey» kommer straks på kino, og det er ingenting som indikerer at denne blir middels populær. Kinosjefene varsler om forhåndssalg på Ringenes Herre-nivå, til tross for at erkefiendene Ottar og SMiL har gått ut og advart mot filmen! Hva er det så som fenger og provoserer så utrolig med denne historien?

Uten å ha lest annet enn utdrag og sammendrag av teksten, så har jeg i hvert fall skjønt at essensen er at en moderne askepott, Anastasia Steele, lar seg fange og forføre av en moderne gentleman i Christian Grey’s skikkelse.

Hva utgjør så en moderne gentleman? Tydeligvis ikke det å ta et nei for et nei. Ei heller vise hensyn, være forståelsesfull eller respektere grenser. Tilbake står et skall av en gentleman, som kan være galant når man viser seg offentlig, beleven når man tjener på det, og alltid ulastelig antrukket – vel og merke når settingen tilsier at man har klær på. Man bør helst også være søkkrik, for å kunne overdrysse sin askepott med dyre gaver, smykker og smøreturer til utlandet når man skal gjøre opp for at man har vært en skikkelig drittsekk.

Inntil nå trodde jeg følgende utgjorde å være en gentleman: Man skal være høflig, behjelpelig og fremfor alt vise respekt. Man skal ta et nei for et nei. Og man skal ikke slå! Flaks at jeg rakk å bli godt gift før denne nye moderne bølgen kom. Og så vidt jeg kan fornemme så står jeg ikke i fare for å bli byttet ut med en velstående kjekkas som kan det der med å slå og holde nede. (Selv om jeg er håpløst gammeldags, så har i hvert fall Mel Gibson klart å fornye seg. I 2011 ble han tiltalt for partnervold.)

For det er nemlig forvirrende for oss menn når vi i det daglige blir bombardert med at det kvinner ønsker seg, er menn som gjør mer husarbeid, ensidig fokuserer på kvinnens nytelse når man går til sengs, og selvsagt også nedprioriterer egen karriere for å kunne ta oss mer av barna. Vi kan komme i skade for å tro på det! Og alt dette rimer så klart dårlig med å bli den neste Christian Grey. Nice Guys finish last!

For en utenforstående, som har det handikappet det er å være mann i denne diskusjonen, så skulle jeg ønske at alle dere kvinner som digger dette så rått og uhemmet kan forklare meg eksakt hva det er med Christian Grey som gjør dere så varme i tru… øh, i trøya…. Og ikke minst, hvordan kan jeg og mine medmenn omsette dette i praksis?

Er det slik at neste gang vi blir bedt om å støvsuge så bør vi helst brekke dere over fanget og gi dere en «endefuld» så skinkene lyser rosa? Før dere så får beskjed om å støvsuge selv? Vi vet at vi er håpløse på dette. Vi klarer virkelig ikke å høre hva dere tenker, så dere må hjelpe oss. Hvis det er dette dere virkelig vil så får vi jo prøve å tilpasse oss, selv om det for mange av oss vil være noen sperrer som må overkommes…

 «Hva så?» hører jeg mange av dere si. «Det er jo bare fantasi, og voksne folk kan da vel skille mellom fantasi og virkelighet.» Jeg er redd det ikke er fullt så enkelt. Vi gutta fantaserer gjerne om en bimbo med Dolly Duck-lepper og silikonpupper, men vi går ikke dermed rundt og drømmer om å gifte oss med henne. Kvinner har i så måte en mye dårligere statistikk å vise til. For litt over 10 år siden ble Gamal Hosein landskjent for kun én ting: Han ble domfelt for å ha drept kona si, partert liket og putta det i fryseren. Det resulterte i over 300 frierbrev fra damer land og strand! Jeg kødder ikke!

Og hva dere går rundt og fantaserer om vet vi jo nå: Han skal være innflytelsesrik, elegant og meget velstående. Og dessuten en manipulerende, dominerende, invaderende drittsekk av første klasse! Det er faen meg noe galt med dere når Dominique Strauss-Kahn bare er en slankekur unna å være tidenes største damemagnet!

Og når Ottar for én gangs skyld flagger et reelt problem, så blir de skutt ned i kommentarfeltene av illsinte fans som ikke orker å høre på disse frigide snerpene!

Kjønnskampen er langt fra over. Men i denne omgangen har Damelaget klart å score flere selvmål enn det vanligvis gjøres over en hel sesong. Slik går det gjerne når man spiller møljefotball…

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse