Annonse
Nordnorsken har eksistert helt siden 1946 og er en institusjon innen visuell kunst i Nord-Norge. Det er den eldste landsdelsutstilling i Norge. Bildet er fra utstillinga i 2012. Foto: Bjørn Erik Olsen, Avisa Nordland

Hva med landsdelsutstillingen?

Det er viktig for kunstnerne å ha en arena for å vise frem sin kunst til et bredt publikum.

Den Nordnorske Kunstutstilling (Nordnorsken) er nå trukket ut av den nordnorske kulturavtalen. De tre nordligste fylkene har siden 1991 støttet landsdelsutstillingen gjennom den nordnorske kulturavtalen. Nordland fylkeskommune har vært den største bidragsyteren, og har lovet fortsatt støtte. Men hva innebærer dette for landsdelsutstillingen? Hva skjer hvis det blir politisk skifte?

Nordnorsken har eksistert helt siden 1946 og er en institusjon innen visuell kunst i Nord-Norge. Det er den eldste landsdelsutstilling i Norge. Det er et møtested for kunstnere og publikum i Nord-Norge gjennom over 70 år. Det har alltid vært en juryert utstilling der kunstnere fra landsdelen, eller som har vært bosatt her, kan søke om å delta. Utstillingen arrangeres av Bodø kunstforening og turnerer til ulike visningssteder i hele landsdelen gjennom året. Fra og med i år skal den også vises i Tromsø kunstforening.

Vi i Bodø kunstforening er bekymret for hva som nå skjer med den eneste landsdelsutstillingen for visuell kunst i Nord-Norge. Skal vi fortsatt vise kunstnere fra hele landsdelen? Skal kunsten vises i hele landsdelen? En felles satsing på kunstnere og visuell kunst mener vi er essensielt for kulturnæring, for livskvalitet og for turisme. Det har stor betydning hvis vi skal hevde oss i nasjonal og internasjonal sammenheng. Det er viktig for kunstnerne å ha en arena for å vise frem sin kunst til et bredt publikum.

Vi er svært skuffet over at Nordnorsken trekkes ut av den nordnorske kulturavtalen. Vi skulle gjerne visst hva begrunnelsen er og hva politikerne tenker om fremtiden for det visuelle kunstfeltet i Nord-Norge.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse