Møter du meg til debatt om store samiske inngrepssaker? spør Aili Keskitalo (NSR) Ronny Wilhelmsen (Ap).

Hva mener du egentlig, Ronny?

Jeg tror mange velgere lurer på hva du mener om store samiske inngrepssaker.

Hei Ronny! Det er stor sannsynlighet for at det blir enten jeg eller du som blir sametingspresident etter valget, så la oss ta en liten prat om et par av de store spørsmålene i Sápmi. Jeg tror det kan være nyttig for velgerne om vi belyser de politiske forskjellene mellom oss to der de finnes, og det her jeg utfordrer deg til debatt. 

Jeg tror mange velgere lurer på hva du mener om store samiske inngrepssaker. I alle fall lurer jeg på hvordan du egentlig tenker om Nussir. 
Velgerne vet at du har støttet Nussirgruven tidligere, og så har de kanskje fått med seg at du vurderer å skifte mening hvis det skulle være sånn at du blir valg som sametingspresident. Men vi er mange som lurer på hva du mener akkurat i dag?

Problemet er man ikke kan ri to hester samtidig om man skal være sametingspresident, mene både og. For enten så står man på de tradisjonelle samiske næringenes side når deres eksistens blir truet av ikke-fornybare inngrep, eller så gjør man ikke det. Med Nussir er det enkelt: Reindrifta kan ikke drives videre om beitearealet blir til gruveområde, og sjødeponiet er en trussel mot både miljø og fiskeressursene. 

Lista er lang over saker som dette, der samiske næringer står i fare for å bli presset bort av naturinngrep. Jeg kan raskt nevne noen: utvidelse av Elkem i Tana, vindmøller ved Rástegáisa, Langesundforbindelsen i Troms. Velgerne bør få vite hvordan du vil forholde deg til disse sakene. For oss i NSR er det åpenbart at Sametinget skal stå på de samiske næringenes side når de blir truet og ber om støtte. Det tror jeg velgerne også vet. 

Men hvordan tenker du? Møter du meg til debatt om dette?

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse