Annonse
I SVOLVÆR: Agenda Nord-Norge samlet rundt 500 deltagere til den femte samlingen som i år var lagt til Svolvær. Foto: Øystein Ingebrigtsen/Lofotposten

Hva nå, Agenda Nord-Norge?

Torsdag denne uka hadde Nordlys en lederartikkel hvor avisa blant annet skriver: «Hva nå, Nordland, Troms og Finnmark? Det var tittelen på et av innslaget på årets Agenda Nord-Norge, som gikk av stabelen i Svolvær tidligere i uka. På scenen skulle de politiske toppene i hvert av de tre fylkene ha stått, men betegnende nok for situasjonen, måtte fylkesrådsleder Tomas Norvoll fra Nordland entre podiet alene. Verken Willy Ørnebakk eller Ragnhild Vassvik hadde anledning til å komme, fikk vi vite. Hvorfor de heller ikke hadde klart å skaffe vikarer, forble uvisst for forsamlingen.»

Først som sist: Troms fylkeskommune, ved undertegnede, var tilstede under hele Agenda Nord-Norge. Der traff jeg både mine kolleger i Nordland og min kollega i Finnmark fylkeskommune, Johnny Ingebrigtsen, leder for hovedutvalget for kompetanse.

Da forespørselen om å delta på Agenda Nord-Norge ble sendt ut til de tre fylkeslederne to måneder før konferansen, svarte både Willy Ørnebakk fra Troms og Ragnhild Vassvik fra Finnmark at de allerede hadde lagt planer for om å delta på Murmansk Business Week, og derfor dessverre ikke kunne delta i år. Ørnebakk la til i svaret sitt at Troms kom til å stille med fylkesråd for kultur og næring. Vi kontaktet også Agenda Nord-Norge seinere på høsten for å få bekreftet om programmet fortsatt var tenkt som planlagt. Svaret vi fikk var at det kom an på hvem som deltok. Siden hørte vi ikke mer.

I den opprinnelige invitasjonen var det planlagt å ha en diskusjon eller innlegg fra de tre fylkene om den nye oppgavemeldingen og veien videre for regionene. Dette kunne fint latt seg gjennomføre som planlagt, også uten de tre fylkeslederne.

Det er selvsagt fritt opp til arrangørene hvordan de vil gjennomføre konferansen. Likevel er det grunn til å spørre om Agenda Nord-Norge bør være de som avgjør hvem som skal representere fylkeskommunene. Ville det vært samme svar dersom varaordfører i Finnmark, eller nestleder i fylkesrådet i Troms, stilte?

Dersom arrangørene virkelig ikke ønsket noen andre enn fylkeslederne på podiet, kunne de enkelt løst dette ved å endre tittelen i programmet. I stedet lot de seansen åpnes ved å påpeke at Troms og Finnmark ikke var til stede. De glemte å nevne at vi satt i salen.

Så det er ikke overraskende at Nordlys reagerer, og lurer på «Hva nå, Nord-Norge?» De var sikkert ikke alene om den tanken.

Jeg kan berolige alle som måtte være bekymret. Troms har ikke meldt seg ut av den offentlige diskusjonen, verken om regionenes rolle eller Nord-Norges fremtid. Jeg har god kontakt og et godt samarbeid med mine kolleger i Nordland og i Finnmark. Vi er ikke alltid enig om alt, men om mye. Og det er det vi fokuserer på.

Ingen er tjent med at det skapes et inntrykk av noe annet.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse