Annonse
Stortingets, Regjeringens, Forsvarsdepartementets og Luftforsvarets behandling av hovedbasen for helikopter på Bardufoss med for få årsverk, nedlegging av 139 Luftving og flytting av hovedbasefunksjonene til Rygge har vært en medvirkende årsak til et heller bedrøvelig resultat for NH90, skriver Rolf Austgard. Foto: Mats Grimsæth, Forsvaret

Hva nå, Bakke-Jensen?

Riksrevisjonens undersøkelse av anskaffelsen og innfasingen av maritime helikoptre til Forsvaret (NH90) har funnet at det er svikt i ledelse, utilstrekkelig med reservedeler, mangel på investeringer i vedlikeholdsdokker og mangel på personell i vedlikeholdsorganisasjonen.

Etter forsvarssjef Sverre Diesens anbefaling ble Bardufoss flystasjon hovedbase for den fremtidige helikopterstrukturen for å konsentrere Forsvarets virksomhet og tilrettelegge for rasjonelt mottak av nye og viktige strukturelementer som NH90. Visste ikke Bakke-Jensen og riksrevisor dette?

Administrasjonsbygg og operasjonssenter på 3000 m2 ble bygget for alle helikopterskvadroner. En vedlikeholdshangar på 6000 m2 ble bygget for NH90 samtidig som en annen hangar ble tilpasset. To andre hangarer med kontorer og verksteder ble tilpasset for Bell 412. På 5 år ble hovedbasen bygget med en helikopteroppstillingsplass på 26 000 m2, men organisatorisk ble aldri det nødvendige personell for drift og vedlikehold tilsatt.

Tilsvarende helikopterbase med ny og oppgradert operativ og teknisk infrastruktur eksisterer ingen andre steder i landet.

Stortingets, Regjeringens, Forsvarsdepartementets og Luftforsvarets behandling av hovedbasen for helikopter på Bardufoss med for få årsverk, nedlegging av 139 Luftving og flytting av hovedbasefunksjonene til Rygge har vært en medvirkende årsak til et heller bedrøvelig resultat for NH90. Forøvrig har jeg stilt spørsmål til Forsvarsministeren om hvilke utredninger som ligger til grunn for flytting av hovedbasefunksjonene fra Bardufoss til Rygge uten å få svar på dette.

Hva nå med hovedbasen for Forsvarets helikoptre, Bakke-Jensen?

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse