Annonse
Det er synd at vi nå overlater tegningen av kartet til Oslo, men det har i alle fall ikke stått på Troms, skriver fylkesrådsleder Cecilie Myrseth. Foto: Kine Moxness Sandness, Troms fylkeskommune / Nordnorsk debatt

Hva nå, Nord-Norge?

Regionreformen er kommet dit at når ingen sitter ved forhandlingsbordet, så må alle få lov til å spille inn sine forslag.

De nordnorske fylkene kunne funnet sammen da regjeringen sa at den ville ha ti regioner. Nå er tegningen av det nye nordnorske kartet overlatt til stortinget framfor at vi gjør det sjøl.

Da regjeringen ba fylkene utrede sammenslåing, så valgte vi i Troms fylkeskommune å ha en åpen holdning. Vi ville se om regionreformen kunne flytte flere statlige oppgaver fra sør til nord. Kunne det gi innbyggerne et bedre tilbud? Det ville vi finne ut av. Med et vedtak fra fylkestinget tok vi initiativ til nabosamtaler med Nordland og Finnmark.

Nordland var tidlig i prosessen klare på at de ikke ville være med på utredningen. Troms har derfor utredet sammen med Finnmark. Nylig trakk Finnmark seg fra arbeidet. Det betyr at både Nordland, Troms og Finnmark må godta at stortinget avgjør hvordan fremtidens Nord-Norge skal se ut.

Heldigvis har de nordnorske fylkene fortsatt en viss mulighet til å påvirke det nye nordnorske kartet.

Fylkesrådet i Troms vedtok forrige uke tre muligheter:

- En felles region i Nord-Norge.
- Troms som selvstendig region, med en eventuell grensejustering mellom Sør-Troms og nordre Nordland.
- En region for Troms og Finnmark med en vurdering av grensejustering mellom Sør-Troms og nordre Nordland.

Forslaget har vakt reaksjoner i Nordland, og Avisa Nordland kaller det en fiendtlig handling. Men forslagene fra Troms baserer seg på hva blant annet KS, Sør-Troms regionråd og kommunene ved fylkesgrensa sier. De er en bo- og arbeidsmarkedsregion som i årevis har hatt ett hovedbudskap: Fylkesgrenser er til hinder for kommuner, næringsliv og organisasjoner. Å bli innlemmet i Troms er foreslått av flere. Skulle vi latt være å lytte på sterke innspill når regjeringen spør oss hvordan fremtidens regioner bør se ut?

Hvordan Nordland har forankret sitt forslag, er ukjent for oss. Men vi ser at Nordland vil ha hele Midtre Hålogaland. Er det et problem? Nei. Regionreformen er kommet dit at når ingen sitter ved forhandlingsbordet, så må alle få lov til å spille inn sine forslag.

Jeg verdsetter høyt samarbeidet vi gjør i nord. Vi har så mange felles interesser. Samarbeidet bør kunne fortsette selv om vi blir uenige. For denne landsdelen har i altfor stor grad blitt styrt fra sør. Synd at vi også overlater tegningen av kartet til Oslo, men det har i alle fall ikke stått på Troms.

Skulle likevel Nordland og Finnmark ville sette seg ned å utrede videre med oss, er vi selvsagt åpne for det.

Fremtidens Nord-Norge er altfor viktig til å lukke dører.

Les også:

Fylkesrådet i Troms provoserer fagbevegelsen

Her bør grensen gå for et todelt Nord-Norge

Stillest reform gir størst mageplask

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse