Annonse
ALENE PÅ SCENEN: Betegnende nok ble han alene på scenen, fylkesrådsleder Tomas Norvoll fra Nordland, da Agenda Nord-Norge inviterte fylkestoppene i de tre nordligste fylkene til å snakke om framtiden for landsdelen. Foto: Nordland fylkeskommune

Hva nå, Nord-Norge?

På scenen skulle de politiske toppene i hvert av de tre fylkene ha stått, men betegnende nok for situasjonen, måtte fylkesrådsleder Tomas Norvoll fra Nordland entre podiet alene.

En mer åpenbar innrømmelse av at regionreformen er helt nødvendig, ikke minst for Øst-Finnmark, blir det vanskelig å finne.

Hva nå, Nordland, Troms og Finnmark? Det var tittelen på et av innslagene på årets Agenda Nord-Norge, som gikk av stabelen i Svolvær tidligere i uka. På scenen skulle de politiske toppene i hvert av de tre fylkene ha stått, men betegnende nok for situasjonen, måtte fylkesrådsleder Tomas Norvoll fra Nordland entre podiet alene.

Verken Willy Ørnebakk eller Ragnhild Vassvik hadde anledning til å komme, fikk vi vite. Hvorfor de heller ikke hadde klart å skaffe vikarer, forble uvisst for forsamlingen.

Men Norvoll dro oss gjennom de utfordringene han ser for Nordlands vedkommende, utfordringer som så visst ikke blir noe mindre dess lenger nord i Nord-Norge vi kommer. Det blir færre yngre folk i årene som kommer, behovet for høykompetent arbeidskraft vil øke, det blir for lite igjen av verdiskapingen her nord, samt utfordringer på samferdselssektoren, alt dette er problemstillinger vi kjenner oss igjen i.

Derfor er det viktig at vi nå griper de mulighetene som regionreformen gir oss. Det dreier seg ikke om fylkeskommunen. Den er uansett en avleggs konstruksjon. Vi må være lydhøre for det reformen faktisk åpner for. Vi trenger vår andel av oppgaver, kompetanse og arbeidsplasser som reformen tilbyr.

Dette ble ikke minst illustrert da fire ordførere fra landsdelen fikk gi sitt syn på situasjonen og hva som skal til for å løfte Nord-Norge, som konferansier Gøril Mauseth uttrykte det. Varaordføreren i Vadsø, Otto Strand, sa rett ut at kommunen hans strever i motvind for tiden, dels på grunn av usikkerheten og uroen som er skapt rundt regionreformen, men mest på grunn av nedlegging av asylmottak og nedgang i antall flyktninger!

En mer åpenbar innrømmelse av at regionreformen er helt nødvendig, ikke minst for Øst-Finnmark, blir det vanskelig å finne. Det nytter lite å være det geopolitisk mest interessante området i landet, dersom man ikke kan kapitalisere på det, i form av kompetansearbeidsplasser.

Fylkestinget i Finnmark vedtok tidligere i år å la være å velge medlemmer til fellesnemda, et vedtak departementet erklærte ugyldig. Nå skal saken opp i fylkestinget igjen i desember. Da bør politikerne snu og si ja til fellesnemda. Noe annet vil være en invitasjon til overstyring. Og det har verken Finnmark eller Troms råd til. Vi har mistet alt for mye tid allerede.

 

 

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse