Annonse
NRK vil samarbeide med nordnorske mediehus om nyheter fra nord, skriver NRKs distriktsdirektør Grethe Gynnild-Johnsen. På bildet programleder Sveinung Åsali i Tromsø

Hva er det med Nord-Norge?

- Jeg må innrømme at jeg som nordlending er en smule begeistret for utspillene og de gode syrlige kommentarene på tvers av fylkesgrensene, skriver NRKs Grete Gynnild-Johnsen.

Spesielt i Nordland har det vært uttrykt en frykt for at den pågående regionaliseringen av NRK vil føre til at Nordland og Finnmark blir tapere når ledelsen av regionen skal sitte ved vårt distriktskontor i Troms.

NRKs distriktskontorer i nord arrangerte nylig en felles debatt på P1 under overskriften “Hva er det med Nord-Norge?” Etter mitt syn var det en utmerket debatt. Den etterlyser en felles nordnorsk arena som setter søkelyset på mulighetene og utfordringene i nord. I debatten ble NRKs rolle etterlyst av blant andre Toril Olsen (Sett Nordfra) og Skjalg Fjellheim (kommentator i Nordlys).

NRKs distriktskontorer har en oppgave – og ønsker å forsterke – sin rolle som katalysator for gode debatter om hvordan politikk, næringsliv og kultur utenfor Oslo kan bidra til utviklingen av det regionale Norge.

NRK oppretter nå fem regioner for å skille mellom strategisk og operativ av ledelse av våre 13 distriktskontorer.  Hensikten er også å legge til rette for bredere regioner i nasjonal programskaping og større debatt på alle plattformer.

Spesielt i Nordland har det vært uttrykt en frykt for at den pågående regionaliseringen av NRK vil føre til at Nordland og Finnmark blir tapere når ledelsen av regionen skal sitte ved vårt distriktskontor i Troms. De to fylkene skal ikke tape, slik jeg ser det. Det er nettopp gjennom å bruke de samlede ressursene i landsdelen at vi virkelig kan bli gode og tilby publikum det beste fra nordnorsk virkelighet.

Hvert enkelt fylke skal ha sine redaksjoner og distriktsredaktør. Det beste eksemplet bør være at NRK for to år siden reetablerte Finnmark som eget distriktskontor.  De nordnorske NRK-avdelingene vil i den nye organiseringen gjøres i stand til å løfte landsdelen til nye “Nordaførr-høyder” på flere områder, samtidig som de utvikler sin egenart i hvert sitt fylke. Det vil både landsdelen og publikum nyte godt av.

Stortingsrepresentant Martin Henriksen mener at det er redaktører og kommentatorer i nord som skaper myten om kranglefantene i nord. Han sier at “de største kranglefantene sitter vel ærlig talt i redaktørstolene, særlig de med utsikt til Ishavskatedralen eller Kulturhuset Stormen. Jeg er usikker på hvor konstruktivt snøballkastinga mellom de to største avisene er for samarbeidsviljen i nord, uansett hvor underholdende det er å være tilskuer.” Det er kan hende riktig.

Jeg må innrømme at jeg som nordlending er en smule begeistret for utspillene og de gode syrlige kommentarene på tvers av fylkesgrensene - selv om Henriksen selvsagt har helt rett. Jeg er enig i at vi må bli flinkere til å anerkjenne hverandres verdi.

NRK regionaliserer den strategiske ledelsen i nord. Samtidig bygger vi ny infrastruktur som gir oss muligheten til å være direkte tilstede på mobil, nett og TV med levende bilder gjennom hele dagen – dette skjer allerede fra senvinteren. Da kan vi formidle den nordnorske virkeligheten og den nordnorske debatten til hele landet – når vi vil, og når det skjer, i samarbeid med lokale og regionale mediehus i nord.

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse