Annonse
Det er et rungende fravær av kvinner i den offentlige debatten. Menn er generelt mye flinkere til å sende inn leserinnlegg, kommentere og diskutere dagsaktuelle saker på sosiale media. Foto: Ylva Helene Schwenke

Hva er det med oss jenter?

Vil vi ha et likestilt samfunn har vi kvinner også et ansvar om å delta og diskutere de beslutningene som blir tatt. Skal likestillingen tas på alvor må vi også tørre å heve stemmen i andre forum enn hjemme i stua.

Så lenge kvinner ikke er villige til å uttale seg om viktige politiske spørsmål vil menn fortsette å dominere samfunnsdebatten.

Vil vi ha et likestilt samfunn trenger vi også en likestilt samfunnsdebatt, og her er det vi kvinner som må ta ansvar for å tørre å ytre våre meninger.

Det er et rungende fravær av kvinner i den offentlige debatten. Menn er generelt mye flinkere til å sende inn leserinnlegg, kommentere og diskutere dagsaktuelle saker på sosiale media. Det er problematisk for demokratiet.

Norge ble i 2016 nummer tre i den globale rangstigen av verdens mest likestilte land. Da er det et paradoks at kvinner som har mulighet og rett til å delta i den offentlige debatten velger av egen vilje å avstå fra å gjøre det - ikke minst fordi det kan gjøres bak et tastatur.

Plattformer som Nordnorsk debatt skal fremme norske meninger, men det er synd at det store flertallet av innlegg som blir innsendt er mannlige stemmer. Her må vi kvinner bli flinkere på å tørre å mene offentlig.

Ved å tie lar kvinner i Norge menn dominere den offentlige debatten. Via plattformer som Facebook og Nordnorsk debatt er muligheten for å uttrykke sine meninger større enn aldri før. Dessverre viser kvinner lite engasjement til tross for at det er dem som er suverent mest aktive på sosiale medier. Man skulle kanskje tro at de som henger mest på Facebook ville vært de med størst mulighet for å kommentere og dele artikler, men den gang ei:

En undersøkelse gjort av SINTEF i 2015 viser at norske jenter i alderen 13 til 28 er mindre engasjerte i politisk debatt på Facebook enn jenter i land som Iran og Brasil. Utav de ti landene som ble kartlagt kom Norge på bunn fire, med unntak av miljørelaterte og humanitære spørsmål. Rundt lokalpolitikk er det heller lite aktivitet.

Det er imidlertid ikke Facebook som er den eneste arena for meningsytring: Innlegg om kommentarer som kommer inn til Nordnorsk debatt er også i all hovedsak skrevet av menn. Dersom den offentlige debatten skal være så nyansert som mulig trenger vi også at kvinnene kommer på banen, og det gjelder ikke unikt kvinner med politiske verv.

Det er rett og slett et likestillingsansvar å delta. Så lenge kvinner ikke er villige til å uttale seg om viktige politiske spørsmål vil menn fortsette å dominere samfunnsdebatten. Vil vi ha et likestilt samfunn har vi også et ansvar om å delta og diskutere de beslutningene som blir tatt. Skal likestillingen tas på alvor må vi også tørre å heve stemmen i andre forum enn hjemme i stua.

Men hvorfor er det slik at kvinner er så mye mindre aktive i debatten enn menn? Jeg kan kun snakke for meg selv. Jeg er ingen “nettkriger”, og ei heller spesielt glad i å diskutere med fremmede mennesker på Facebook. I SINTEFs undersøkelse er jeg nok en av de som er med på å dra ned snittet for kvinner i Norge, og der tar jeg grov selvkritikk.  

Mye av det bunner i feighet. Nettdebatter er kjent for å være ufine, og skal man engasjere seg i debattmiljøet med skarpe meninger kan en ikke være hårsår. Frykten for det som eventuelt kan komme av hets og kritikk stopper meg fra å kommentere tråder på nyhetssider der jeg egentlig har noe å komme med.

For det andre er det meninger jeg ikke føler jeg har tenkt nok på, grunnet over eller føler jeg kan forsvare uavhengig av det som måtte komme av motargumenter. Men det er jo heller ikke poenget. Poenget med nettdebatt skal være å utfordre og bli utfordret. Vil en ikke delta kommer ingen heller til å bli påvirket. 

Det er grunnen til at det er så utrolig viktig for kvinner å snakke høyt om det de mener. Vi kvinner er jo ikke meningsløse. Rundt 60 prosent av de med høyere utdanning i dag er kvinner, men likevel er kun 70 prosent av de som er engasjerte i den offentlige debatten menn.

Og ja, det er et spørsmål om egen vilje. Ja, det handler om preferanse. Men nei, dersom alle disse kvinnene med egne meninger og egne preferanser avstår fra debatten av egen fri vilje kan det ikke kalles uproblematisk.    

Det er ingenting som kan gjøres for å legge mer til rette i debatten for kvinner som sitter hjemme og kommenterer alt annet enn politikk og nyheter på Facebook. Problemet er at når få kvinner responderer på slike innlegg blir også den generelle responsen lavere. Og let’s face it: Folk bryr seg om likes.  

Likevel er det viktig at vi kvinner innser verdien av våre egne meninger og den påvirkningskraften en Facebook-diskusjon kan ha for demokratiet og meningsmangfoldet i samfunnet. I praksis lar vi gutta diktere det som blir sagt i offentlig debatt - den debatten som alle kan se.

Det er flott at vi har mange kvinnelige politikere, en kvinnelig statsminister og flere kvinnelige ledere, men den vanlige mann i gata er mer enn villig til å bidra til samfunnsdebatten mens kvinnene avstår. 

Det er måten å miste en uvurderlig del av det norske demokratiet. Dermed håper jeg på å se og høre flere kvinnelige stemmer i fremtiden – for vår alles skyld.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse