Annonse
LUKKETHET: Erfaringene med parlamentarisme i perioden 2011-2015 i Tromsø ga da også nok av eksempler på hårreisende utslag av lukkethet og mangel på transparens i lokaldemokratiet, skriver Oddvar Nygaard. Her er dagens kommunestyre. Foto: Tromsø kommune

Hva er så galt med parlamentarisme?

Det første forsøket på å styre Tromsø kommune etter en parlamentarisk styringsmodell ble knapt noen dundrende suksess. Men i Tromsø-politikken gir man seg ikke så lett. Og langtidshukommelse er ikke den mest fremtredende egenskapen man forbinder med Tromsø-politikere flest.

I ettertid har det faktisk eksistert en tverrpolitisk enighet om at den praktiseringen av parlamentarisme som Tromsø opplevde i denne perioden, ikke bør gjenta seg

Tromsø kommune kan nå imøtese en ny omkamp. Denne gang om hva slags styringsmodell kommunen skal ha. Det kuriøse i den forbindelse er at de siste årene har begge blokkene i kommunestyret erkjent at det første forsøket med et parlamentarisk styresett ikke smakte spesielt godt. Likevel kunne vi bivåne at en ny 180-graders politisk piruett manifesterte seg på kommunestyremøtet onsdag i denne uken. Da fremmet Høyres gruppeleder Erlend Svardal Bøe et forslag om å gå tilbake til parlamentarisk styringsmodell. Da forslaget ble votert over på slutten av møtet, stemte 19 for og 24 mot.

Resultatet av voteringen var ikke viktig. Det var det faktum at forslaget ble fremmet og votert over, som var poenget. Grunnen er at man kan bare innføre parlamentarisme etter at det har blitt foreslått i to påfølgende perioder. Utfallet i den første voteringen har ingen betydning dersom man får flertall i neste omgang, etter at valget er unnagjort neste høst og man starter på en ny periode. Da er det bare å peise på, og vips – så er parlamentarismen innført i løpet av noen få måneder.

Du må ha et abonnement for å lese videre. Er du allerede Nordlys-abonnent? Trykk logg inn.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse