Annonse
NAVNESTRID: Tromsø-ordfører Kristin Røymo (Ap), opprinnelig fra Steigen, får kritikk for å ønske navnet Nord-Norge på den nye regionen som består av Troms og Finnmark.

Hva skal barnet hete?

Forsøker makta i Tromsø å stjele begrepet Nord-Norge, spør redaktøren i Avisa Nordland.

Nord-Norge er og skal forbli én samlet landsdel.

Etter stortingsvalget er det nå klart at Nord-Norge organiseres i to regioner. Fylkene Troms og Finnmark blir slått sammen til én region fra 1. januar 2020. Nordland består som egen region. En god og fornuftig løsning, all den tid Nord-Norge utgjør halve landet i utstrekning. 

Det vil være en overdrivelse å slå fast at prosessen i de to nordligste fylkene er godt i gang. Til det er motforestillingene for store. Funksjoner skal fordeles og regionhovedstad plasseres. Det skaper strid og hetetokter. Det samme gjør valg av navn på regionen. 
 
Avisa Nordlys spurte sist lørdag en rekke personer i de to fylkene om hva barnet bør hete. Finnmark, Troms, Nordkapp, Troms og Finnmark er blant forslagene. Mer overraskende er det at flere sterke opinionsledere mener at den nye regionen bør hete Nord-Norge. De fleste av disse befinner seg i Tromsø og har vært ivrige forkjempere for en felles storregion for hele landsdelen. Tromsø-ordfører Kristin Røymo (Ap), opprinnelig fra Steigen, er blant de som vil ha navnet Nord-Norge.
 
De sterkeste tilhengere av en felles region har argumentert med at Nord-Norge må gå sammen fordi vi bare utgjør drøye ni prosent av landets befolkning. Det undrer meg at mange av de samme nå vil splitte og marginalisere Nord-Norge ytterligere - til bare fire prosent av folketallet.
 
Valg av navn er viktig. Det engasjerer og rører ved menneskers identitet og historie gjennom generasjoner. Helgelendinger, saltværinger, ofotinger, lofotinger og vesterålinger hører alle til Nord-Norge. Det var for øvrig pionérer fra Helgeland og Salten som i sin tid sto bak defineringen av begrepet Nord-Norge. I hele Nord-Norge har vi en sterk felles identitet, historie og dialekt.
 
John Arne Markussen, redaktør i Dagbladet, hevder at navnet Nord-Norge er «presist og samlende». Det er feil. Det er upresist og splittende. Det vil være forvirrende, et tyveri av nordlendingenes felles identitet. Det vil skape uklarheter, misforståelser og ulike betydninger. Og ufred. 
 
En lang, splittende og utmattende regionkamp i landsdelen er over. Det blir to regioner i Nord-Norge. Det er et faktum. Tida er inne for å se framover. La fortidens kamper være fortid. Bygg gode allianser. Se hva vi kan skape sammen. To store geografiske, ressursrike og jevnbyrdige regioner vil ligne sterkt på hverandre. Vi vil ha langt flere felles interesser enn konfliktlinjer her i Nord-Norge. La oss se på hvordan vi skal få det til i gjensidig respekt. 
 
Kjære lille Nord-Norge. La oss stå sammen om det vi har felles. Uansett formell inndeling: Nord-Norge er og skal forbli én samlet landsdel. 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse