Annonse

Hva skal det konkurreres i, Skogman?

Det som det borgerlige byråd i Tromsø kommune skal utlyses til konkurranse i, er pris.

Sykepleieren har en skrevet autorisasjon fra staten som viser at vi er kvalifisert til vårt virke. Den kvaliteten bærer vi personlig med oss uavhengig av arbeidsgiver og den kvalitetssikres gjennom fylkeslege og pasientombud.

Hva skal det konkurreres i, Anni Skogman? Jeg forbauses litt når jeg leser ditt innlegg i Nordnorsk debatt publisert på nett den 21.04.15. Som en av de du omtaler som en av de andre, har jeg i den offentlige debatt stilt spørsmål ved og kommentert helsepolitikken  i Tromsø kommune.

Min bakgrunn for å gjøre det er todelt. Som sykepleier er jeg en fagperson. Som pårørende til en demenssyk far har jeg opplevd kommunes hjemmesykepleiere og jeg har opplevd å få Tromsø private omsorg på oppdrag fra Tromsø kommune. Gode og nyttige erfaringer for å delta i den offentlige debatt. At du som kommunens varaordfører og tillitsvalgte nummer to, sier at du blir meget sint og irritert, synes jeg lite om.

Konkurranseutsetting betyr ifølge Wikipedia å la kommunens oppgaver gjennom anbud bli overtatt av private. Privatisering betyr ifølge den samme å la private overta oppgaver som har vært utført av det offentlige, altså kommunen.  Nyansen i uttrykkene er så mikroskopiske at de brukes synonymt.

Kaffe eller kaffi, det er samme drikken bare uttalt litt forskjellig. Men siden du, Skogman, foretrekker ordet konkurranseutsetting vil jeg benytte det ordet. Hva er det som skal settes ut på konkurranse?  Hva skal det konkurreres i?

Selv om jeg har en lang utdannelse innenfor sykepleie, så er det som sykepleier jeg er autorisert. Det betyr at jeg i samsvar med lov oppfyller kravene til å brukte tittelen sykepleier. Med den tittelen har jeg lov til å arbeide som sykepleier med de rettigheter og det ansvar det medfører. Jeg har et selvstendig personlig ansvar for den sykepleie jeg utfører. Tittelen sykepleier bærer jeg med meg uansett arbeidsgiver.

Personlige ansvar har jeg  uavhengig av arbeidsgiver. Det kan derfor ikke være kvaliteten på sykepleie det skal konkurreres i. Den kvaliteten viser seg også strengt tatt i utførsel og ikke i ord på anbudspapir og kan derfor heller ikke vurderes i en anbudsprosess.

Det som det borgerlige byråd i Tromsø kommune skal utlyses til konkurranse i, er pris. Hvem forlanger minst kroner for å utføre hjemmesykepleie i Tromsø kommune?  Det er ikke noe galt i å spare penger, heller ikke i å tjene penger. Men det er en hovedforskjell på en kommunal virksomhet og et privat aksjeselskap.

Kommunen har som oppgave å tjene kommunens innbyggere. Et privat aksjeselskap har som formål å bringe overskudd til sine eiere. Hvis det er så at et privat aksjeselskap kan utføre hjemmetjenesten billigere enn Tromsø kommune og samtidig tjene penger til sine eiere, hva er det de gjør som Tromsø Frp i posisjon ikke får til?

Hva da med valgfrihet?  Det er ikke slik at pasienten kan velge det firmaet som skal komme hjem til han for å gi sykepleie ved en priskonkurranse. Etter et anbud der den politiske ledelsen har bestemt spillereglene, vil det være det billigste firmaet som kommer. Sykepleieren som er ansatt der vil være den som tidligere var ansatt i Tromsø kommune. Samme fagperson med det samme personlige ansvaret uavhengig av arbeidsgiver. Valget blir derfor, Skogman, et valg om fargen på kittelen vi bærer, og det er vel ikke valgfrihet?

Konkurranseutsetting gir verken mer kvalitet eller en reell valgfrihet. Sykepleieren har en skrevet autorisasjon fra staten som viser at vi er kvalifisert til vårt virke. Den kvaliteten bærer vi personlig med oss uavhengig av arbeidsgiver og den kvalitetssikres gjennom fylkeslege og pasientombud.

Valgfriheten er en illusjon fordi konkurranseutsetting ikke gir valg mellom to ulike fagpersoner, men to ulike logoer på ei skjorte.  Jeg forstår derfor ikke ditt sinne og din irritasjon, varaordfører, når du hører min stemme i debatten om Tromsø kommunes fremtidige helsetjeneste. Jeg er mer spent på å få høre hva som ligger bak ordet konkurranseutsetting. Er det realpolitikk som kan gi noe bedre eller der det kun ideologi?

 

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse