Annonse
På fastlandssiden ligger Ishavskatedralen. På øya troner monumentale Alfheim svømmehall og fanger oppmerksomheten. Begge er tegnet av samme arkitekt, Jan Inge Hovig. Foto: Yngve Olsen

Hva skal vi gjøre med Alfheim svømmehall?

Hva skal vi gjøre med Alfheim svømmehall når badelandet åpner? En ting er sikkert, vi må aldri gjøre som bodøværingene!

Brødtekstbilder: 
Alfheim svømmehall. Foto: Yngve Olsen
Jan Inge Hovig tegnet et svømmeanlegg, ikke en bingohall eller et torg for loppemarkeder.

Har kommunen råd til å beholde Alfheim som svømmehall når det nye badelandet åpner? Jeg tviler, men håper!

Beliggenheten er fantastisk bra. De store vindusflatene slipper inn lyset og utsikten er formidabel. Det er en opplevelse å ta en svømmetur om morgenen her, enten det er i adventstiden eller på våren. Alfheim svømmehall leverer med sine panoramavinduer. Så får det heller være at garderobene og dusjene har vært noe sjabby til tider. Både stamgjester og andre besøkende trekkes til anlegget uansett.

En venn av meg kaller Alfheim svømmehall for byens andre katedral. Hun har et godt poeng. På fastlandssiden ligger Ishavskatedralen. På øya troner monumentale Alfheim svømmehall og fanger oppmerksomheten. Begge er tegnet av samme arkitekt, Jan Inge Hovig.

Men vi skal få nytt badeland. Og det blir dyrt. Så dyrt at det kan bli en økonomisk nøtt for  kommunen å drive svømmehall på Alfheim også. I forbindelse med utredningen av badelandet, ble en fullstendig restaurering av Alfheim kostnadsberegnet til mellom 80 og 100 millioner. Nå har kommunen «flidd om» i garderobene og selve hallen, slik at anlegget kan brukes. Hvis ikke kommunen vil drive det etter 2019, kan det kanskje leies ut, vel og merke som svømmehall? I folkehelsens tjeneste? For den delen av publikum som bare vil svømme, stille og rolig, uten vannsklier og aktiviteter som nok er kjempegøy, men mest for barn og ungdom?

Det har vært mange utspill og ideer om hva Alfheim kan brukes til. Ikke alle tar utgangspunkt i hva bygget ble skapt for. Det må det tas hensyn til i den videre prosessen. Jan Inge Hovig tegnet et svømmeanlegg, ikke en bingohall eller et torg for loppemarkeder.

Jan Inge Hovig er arkitekten bak flere kjente og viktige bygg i Nord-Norge. Ishavskatedralen er nok det mest ruvende, men her i byen er også det tidligere fylkeshuset, nå NAV-bygget, hans verk. Hovig var like etter krigen engasjert i gjenoppbyggingen av Narvik, og tegnet både Sjømannskirka, Fredskapellet og Idrettens Hus i malmbyen. Harstad kirke er også Hovigs byggverk.

I 1959 vedtok kommunepolitikerne å bygge svømmehallen på Alfheim. Den var da kostnadsberegnet til 1,3 millioner kroner. Men, da som nå, budsjettene holdt ikke helt. Da anlegget sto ferdig i 1965, var prisen 5,1 millioner, ifølge Kjell Arnesen  som var med på beslutningen som kommunestyrerepresentant for Høyre. Han har for øvrig vært en svært ivrig bruker av bassenget, og har svømt over 2 millioner meter her, i løpet av et langt liv.

Googler man Alfheim svømmehall kommer det opp nesten titusen treff. Det meste er dessverre artikler med elendighetsbeskrivelser: stenging, forfall, renovering, kostnadsoverslag og økte kostnadsoverslag.

Fortidsminneforeninga ga i 2006 verneprisen til Alfheim.

Trampolinehall, skøytehall, turnhall, skatepark – og svømmehall, er noen av svarene Nordlys får når vi spør besøkende på Alfheim om ideer til framtidig bruk. Ideene er tallrike, men de færreste gjennomførbare.

Men i disse tider, hva vi enn gjør må vi aldri gjøre som bodøværingene! De gjennomførte et gedigent mageplask da den gamle svømmehallen i Bodø ble stengt i 2003 etter 34 års drift. Lokalene ble stående tomme og forfallet bredte seg raskt. En trist sorti. Etter år for «rov og ran» skulle bygget bli en del av et leilighetsprosjekt, men slik gikk det ikke. Nå er den delen av bygget som fremdeles er brukbart blitt foreløpige administrasjonslokaler for Parkenfestivalen.

Høyre arrangerer folkemøte i neste uke om Alfheim svømmehall. Et godt initiativ, for byens andre «katedral» fortjener virkelig oppmerksomhet og engasjement. Hva skal vi bruke Alfheim til?

Jeg holder fremdeles en knapp på svømmeanlegg.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse