Annonse
Det som virkelig har betydning for en positiv næringsutviklingen i Norge er ikke om vi fortsetter å pumpe opp olje, men hva slags politikk vi fører i forhold til å holde på de næringene vi skaper, skriver Svein Anders Noer Lie. Foto: Greenpeace

Hva skal vi leve av etter olja?

Hvis man i dagens situasjon stemmer Frp, Høyre eller AP fordi man mener at oljen «fikser alt» så beviser man egentlig bare det alle partiene på Stortinget er enige om å beskrive som et problem: at Norges oljeavhengighet er en sovepute.

Det hjelper lite å ha en «næringsvennlig politikk» hvis alt vi skaper selges ut av landet så fort det blir lønnsomt.

Ikke bare sørger oljenæringen for at vi sovner av rikdom, den sørger også for et svært høyt lønnsnivå som gjør det vanskelig å starte og etablere nye bedrifter i dagens Norge. I tillegg kommer det at fordi avkastningen (normalt sett) er så stor i oljenæringen er det bare små investormuskler igjen i andre næringer. 

Det er lett å forestille seg at strenge krav til næringslivet fører til økonomiske nedgangstider. Det er imidlertid god grunn til å tenke annerledes. Hvis vi antar at den største svakheten ved vårt teknokapitalistiske system er at det ikke er i stand til å tilpasse seg de begrensningen som naturen representerer så vil en optimist lett kunne tenke at vi globalt sett er inne i en tid som særpreges av en kraftig justering der «miljøvennlig produksjon» etterhvert vil utkonkurrere pris som konkurransefortrinn.

Produkter, kompetanse og organisasjonssystemer som vi da utvikler i Norge som følge av «strengere krav» vil dermed, på lengere sikt, kunne selges på et globalt marked. Slike krav vil da ikke være et problem, men selve motoren i norsk næringslivsutvikling. De strenge kravene som tidlig ble stilt til norsk oljenæring er i seg selv et godt eksempel på dette. Disse har ført til en stor underskog av spesialbedrifter som i dag selger sine produkter globalt. Næringslivet selger løste problemer og hvis mange oppfatter problemet som stort vil produktet selge godt. Danmark som en gang var uten noen opplagt energikilde har fortsatt verdens største vindmølleselskap. Elon Musk som til forskjell fra mange andre har tatt inn over seg at fremtidens næringsliv produsere innenfor ‘naturens tålegrenser’ er et oppkomme av stadig nye ideer som han også realiserer.

Det som virkelig har betydning for en positiv næringsutviklingen i Norge er derfor ikke om vi fortsetter å pumpe opp olje, men hva slags politikk vi fører i forhold til å holde på de næringene vi skaper. Det hjelper lite å ha en «næringsvennlig politikk» hvis alt vi skaper selges ut av landet så fort det blir lønnsomt. Den norske elbilen Think som var særdeles tidlig ute med elbilteknologien ble til slutt solgt ut av Norge og deretter lagt ned. Med en annen næringspolitikk fra Høyre og AP kunne dette vært et verdensledende bilmerke med et stort teknologisk forsprang på andre bilprodusenter. Det er grunn til å minne om at dagens utbygging av småkraft i Norge tillates kjøpt opp av utenlandske energiselskaper og at Høyre og Frp bare har gått bort fra ideen om å selge ut norsk vannkraft fordi det er «politisk umulig».

Det som kjennetegner de partiene som de fleste mener har den mest næringsvennlige politikken er at de vil ha minst mulig (miljø)krav til næringslivet, minst mulig statlig inngripen, samt at de vil ha en så liberal frihandelspolitikk som overhode mulig. Slik jeg ser det representer disse partiene en politikk som vil føre oss rett ut i en grandios Hollandsk syke der vårt lønnsomme næringsliv har samme eierstruktur som det vi finner i u-land. Det er en stor myte at Høyre og Frp har en næringsvennlig politikk, de har en kortsiktig politikk for rike mennesker som aldri får nok. 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse