Annonse
Vi er nok mest som en kvise på ræva for dere som nyter hovedstadens herligheter, skriver Senterpartiets Øystein Laxaa til VGs kommentator fra sin bolig i Steigen i Nordland. Foto: Privat

Du lurer på hva som skjer i Nord-Norge, Astrid Meland. Svaret er: Vi holder liv i deg!

På tide å snu litt på spørsmålet: Hva skjer på Løkka, som jeg, innbygger i Steigen, har direkte bruk for? Ingen ting ved nærmere ettertanke.

Hei Astrid Meland, hyggelig at du tok deg tid til å stikke innom Steigen, slik at du fikk en god innfallsvinklel på din kronikk i VG. Dessverre hadde jeg ikke anledning til å møte deg på folkemøtet i Helnessund som omhandlet distriktspolitikk, men du kan tro jeg har fått med meg din korte og unyanserte oppsummering, mulig du var for opptatt av å bøye hodet bakover for å ta innover deg synet av de mektige fjellene vi omgir oss med til daglig, i stedet for å lytte til det folk mener. Og for å si det enkelt, de har ikke bare ført godt med seg, fjellene, nå tenker jeg på de geografiske utfordringer de har gitt oss, vi som forsøker å opprettholde livet her mellom strand og tind.

Nok om det, ditt spørsmål er: Hva skjer i Nord-Norge?

Ut fra dine betraktninger, svært lite, vi er nok mest som en kvise på ræva for dere som nyter hovedstadens herligheter omgitt av byarkitekter, litteraturvitere og ikke minst logopeder som har sørget for at dere har en forståelig uttale og ikke det “grautmålet” vi tullinger som bor her oppe og som har vært uten denne tjenesten er belemret med.

På tide å snu litt på spørsmålet: Hva skjer på Løkka, som jeg, innbygger i Steigen, har direkte bruk for? Ingen ting ved nærmere ettertanke. Her produserer kommunens innbyggere for milliarder i realverdi - ikke blogger, ikke YouTube-videoer, ikke kaffe latte, men hard valuta. Penger som så til de grader er med å skape dine muligheter og valg. Hva produserer så dere av hard valuta i Hovedstaden? 0,0 kroner etter at all industri forsvant i Oslo. Dere er totalt avhengige av at noen av oss i mindretallet tråler fisk, forer fisk, bryter malm, smelter aluminium, bygger skip og plattformer, produserer kjøtt, ost, potet - og ikke minst produserer energi i form av strøm, gass mm.

Uten denne storstilte produksjonen hadde nok din hverdag sett noe anderledes ut, så hvorfor stilles det da spørsmål om hva som skjer hos oss? Jo, de fleste hovedkontor i private selskap, statlige funksjoner, kontrollorganer og en mengde kompetanse-arbeidsplasser er lokalisert i ditt nabolag, og lønningene her er ikke på industrigjennomsnittet. Med andre ord, ikke noe problem hverken med selskapsbeskatningen eller lønnsbeskatningen til lokalsamfunnet der du bor, men hvor kommer realverdiene fra?

De 12 milliardene som i dine øyne er kastet bort i Nord-Norge har nok forlengst blitt omsatt i mørk rødvin på Teaterkafeen eller latte på løkka. Eller skjeive bygg for litteraturvitere, designet av arkitektene.

La oss ta et tankeeksperiment: vi legger oss ned, ( vi = i distriktene) slukker lysene, hiver nøklene og flytter til Oslo og starter en storstilt blogging, noe må vi jo ha å gjøre, dere slipper tanken på å subsidiere oss. Erna, Trine, Siv og Bollestad blir kjempeglad. Ta denne enkle tanken og få en av sosialøkonomene i nabolaget til å regne på virkningen. Ta med alt. Ingen utgifter til vei, bane, flyplass, skole, politi, gamlehjem, universitet, sykehus, jordmortjenester, forsvar, mm nord om Gardermoen. Men heller ingen realintekter fra fisk, olje, skipsindustri, gass, skogbruk, energiproduksjon, bergverk, smelteverk mm, husk å ta med inntekt og utgift. Hvordan hadde din hverdag da sett ut om 20-50 år?

Hva trenger vi? Jo forutsigbarhet i tjenestetilbudet, rimelig pålitelig sivil beredskap, farbar vei og ikke minst: noen til å ta hånd om unge og gamle i fremtiden samt muligheten til å bli hørt politisk. Det klarer seg for oss og er ikke mye å be om, med tanke på hva vi gir dere.

Uten å ha nødvendig kompetanse selv, våger jeg en påstand som svar på ditt spørsmål om hva som skjer her.

Svaret er: vi holder liv i deg!

PS: Huset på bildet er designet kortreist og lokalt, ca 75m.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse