Annonse
I KORONAENS TID: Slik er vi ikke vant til å se Stortorget i Tromsø en lørdag. Tiltakene mot korona gjør at butikkene er stengt og folk holder seg hjemme. Hvor lenge skal det vare? Foto: Silje Løvstad Tjømøe

Hva skjer når vi må åpne samfunnet igjen?

Helseministeren sier koronasmitten er under kontroll. Dugnaden virker. Men hvor lenge kan vi holde samfunnet stengt?

Risikoen ved gjenåpning og oppmyking av strenge restriksjoner, er jo en oppblomstring av smitten.

De massive tiltakene har stoppet smitteveksten i Norge. Dugnaden ser ut til å virke. Men hvor lenge kan vi holde samfunnet stengt? Og hva skjer når vi nødvendigvis må åpne opp igjen?

På regjeringens pressekonferanse mandag kom det fram at smittetallene viser at hver korona-smittet her i landet nå smitter 0,7 personer. Da epidemien tok av, var tallet 2,5 personer. At reproduksjonstallet er under 1, er svært viktig. Helseministeren advarer mot å slippe de innførte smitte-tiltakene for raskt.

Regjeringen skal onsdag fortelle om det blir lemping på restriksjonene, om for eksempel skolene skal få åpne rett etter påske. For det er grenser for hvor lenge nasjonen kan gå på sparebluss.

Hjelpepakker og andre tiltak koster det offentlige enorme summer hver dag.

Arbeidsledigheten har økt kolossalt, og selv om tallene inkluderer dem som er permittert, vil statistikken være stygg i lang tid framover. Arbeidsplasser vil forsvinne, og det tar tid før nye er etablert. Hvordan bildet vil se ut på den andre siden av korona, vet ingen helt sikkert.

Tiltak og dugnadsånd har gjort at vi har kjøpt oss tid. Men nå står vi overfor vanskelige valg.

Skoler og barnehager har vært stengt siden midten av mars. Nå diskuteres gjenåpning over påske. Meningene er mildt sagt delte. Vi kan ikke ha skolene stengt i månedsvis, men lærernes organisasjoner peker på noe veldig viktig: gjenåpning må planlegges godt.

Spørsmålene er mange. Er klasserommene store nok til å holde god distanse mellom elevene? Hvordan hindrer man sammenstimling? Det går kanskje bra for de eldste elevene, men hva med spontane 6-åringer?

Barn blir ikke så syke av koronaviruset, men de bærer smitte de også. Og smittsomme sykdommer har en tendens til å løpe løpsk i et klasserom. Så tar ungene smitten med seg hjem.

I barnehagen blir problemstillingen enda verre. For her er kvadratmeterne per barn færre. Hvordan avvikle felles måltider, for eksempel? Og hva med den evinnelige håndhygienenen?

Folks frykt for covid-19 er stor. Vil foreldre holde ungene hjemme selv om skolene og barnehagene er åpnet?

Risikoen ved gjenåpning og oppmyking av strenge restriksjoner, er jo en oppblomstring av smitten. Blir den stor, er vi i solid trøbbel.

For i likhet med andre land kommer heller ikke vi til å tåle en voldsom smittespredning. Vi er sårbare på viktige ressurser som helsepersonell, medikamenter og respiratorer. I skrivende stund er det 5760 smittede her i Norge, for Troms og Finnmark er tallet kun 270. De betydelige forskjellene, særlig mellom Oslo og Viken og resten av landet gjør at myndighetene trolig går inn for ulike tiltak videre, alt etter hvor man bor.

Helsemyndighetene har beregnet hva som trengs av blant annet intensivplasser med respirator rundt om i landet. For det verste scenariet vil Helse Nord ha behov for 120 slike plasser. I en normalsituasjon er det 26 plasser tilgjengelig, men nå jobbes det iherdig med å skaffe flere. De strenge, norske tiltakene har skaffet oss handlingsrom til å forberede oss på smittespredning.

Den vil komme, når vi snart må åpne deler av samfunnet. Men åpningen må skje gradvis, og i kontrollerte former. Forsiktighet, tålmodighet og utholdenhet er stikkord.

Å forebygge smitte på enkleste vis som privatpersoner, vil uansett fortsatt være det viktigste vi kan gjøre. Dét har vi i alle fall lært av Italia, Spania og nå også USA.  

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse