Annonse
Knut Smistad (innfelt) konstaterer at volden florer på fotballbanen. Tegning: Bjørnar K. Meisler

«Hva med de spillerne som Gud har gitt ekstra brusk på bekostning av hjerne, noe som tillater dem å kaste seg inn i hodedueller som brunstige moskusokser? »

Da Tor Dreyer, Tromsøs bryterkonge, brukte samme grepet under et nordnorsk mesterskap gikk motstanderen senere ombord på sørgående hurtigrute med sin høyre arm løs i en plastpose

Sist skrev jeg at dommere bør få tøffere regler for å forsvare seg mot krangling og drittslenging fra fotballspillere som er høy på seg selv. I dag blir det et par linjer om vold på fotballbanen.

La meg starte høsten 2018 da Rosenborgs juvel Nicklas Bendtner, han fra skarpostens hjemland, ble dømt for vold etter at han brakk kjeven på en drosjesjåfør i København som hadde kalt kjæresten hans for et ludder.

Nicklas Bendtner og «darlingen» Philine Roepstorff hadde vært på byen. I drosjen på veg hjem oppsto det en krangel med drosjesjåføren som de to mener kjørte en omvei for å få opp prisen. Paret avbrøt turen og forlot drosjen uten å betale. En litt usaklig diskusjon bølget frem og tilbake og den endte med at drosjesjåføren kaster en brusboks mot de to og beskylder Philine for å være løs i buksestrikken. Dette inspirerte Bendtner til å avlevere en betraktning om kulørte, og kjeltringaktige, drosjesjåfører fra «nerlajnnan». Dansken avslutter utredningen med en kort hook, eller albue, som sendte taxikusken ned i stabilt sideleie med brukket kjeve.   

Ja, jeg er enig med dere. Hva er det å bråke om? «Ludder» er nesten å regne som et kjælenavn i en idrett der mødre, kjærester og ektefeller til spillerne stadig overrisles med de groveste karakteristikker fra skamklipte tullinger med diamant i øret.  

Også utenfor banen engasjerte folk seg i «gateslaget». En indignert trønder skrev i Adresseavisen at skulle Bendtner etter dette få fortsette i Rosenborg ja, da sa han farvel både til Lerkendal og klubben. Ja, så krenket var han, trønderen.

Men da vil jeg si: Hva sa vi i gate 1 og gate 2 i Narvik i 1940 da ivrige og tjenestevillige trøndere reparerte Værnes flyplass slik at Hitler kunne bombe byen vår en gang til? Ikke et skjevt ord, sa vi. Selv i dag applauderer vi narvikensere alle overganger der nordnorske fotballspillere drar til Rosenborg for å heve nivået i klubben og hjelpe trønderne opp fra knestående.

Andre pekte på at det største i vårt relativt korte liv her på jorden er kjærligheten og deretter kommer tilgivelsen. Du skal ikke bare tilgi din bror 7 ganger, men 70 ganger sju står det i Matheusevangeliet. Da kunne vel én tilgivelse i Trondheim være en start? Det er på jorden og på Lerkendal, hos sine egne, at Bendtner først skal dømmes. Himmelen får vente.

Uansett, så var det innlegget i «Adressa» som inspirerte meg til å nyansere tilfellet Bendtner noe. Det er selvfølgelig ikke greit at dansken klappet til drosjesjåføren (som også ble dømt av den samme retten), men på fotballbanen gumler Nicklas tyggegummi og er like avbalansert og laidback som en kastrert mons.      

Og her kommer mitt hovedanliggende hinkende: Hvis man kaster ut en fotballspiller som arm i arm med Bacchus har oppført seg tåpelig på asfalten i København sentrum, hva gjør man da med edrue fotballspillere som, i motsetning til Bendtner, oppfører seg som voldelige drittsekker på fotballbanen?

Husker dere den italienske landslagsbacken Claudio Gentile? Det er nesten ikke til å tro, men «gentile» betyr på italiensk høymodig, uegennyttig og generøs. Jeg gjentar GENERØS. Fortell det til alle de som dro seg rundt på krykker etter å ha blitt taklet i knehøyde av den italienske godgutten.  

Roy Keane fra Manchester United fikk rødt kort og seks kampers karantene for å ha invalidisert Alf-Inge Håland. Mange mente han burde vært buret inn for blind vold. Onsdag 2. januar 2019 lot skjebnegudinnen Nemesis, hun som er opptatt av rettferdighet, Newcastle-spilleren Shelvey, han som ser ut som et russisk gatebarn, takle Manchester Uniteds 600 millioners Pogba, for anledningen uten ball, i knehøyde – BAKFRA. Shelvey spiller garantert neste kamp, og ingen har så vidt jeg vet meldt seg ut av Newcastle på grunn av denne voldsutøvelsen.

Og hva med Sergio Ramos? Han som har tatovert en ørn med utspilte vinger like under hårfestet i nakken. Måten han skadet Liverpools Mohamed Salah på ved først å låse fast armen hans og så dra han ned under seg finner du normalt bare i MMA-buret. Kan ikke være så farlig, sier dere? Følg med nå. Da Tor Dreyer, Tromsøs bryterkonge, brukte samme grepet under et nordnorsk mesterskap gikk motstanderen senere ombord på sørgående hurtigrute med sin høyre arm løs i en plastpose. I alle fall hvis vi skal tro en ung, og meeeeget entusiastisk, freelancer i en av Tromsøs sportsredaksjoner.

Viltre og ødeleggende albuer er et økende og bekymringsfullt problem. Det hjelper ikke at spilleren prøver å lure dommeren ved å slenge albuen i nesen på en stakkar mens han selv ser en annen vei. Og hva med de spillerne som Gud har gitt ekstra brusk på bekostning av hjerne, noe som tillater dem å kaste seg inn i hodedueller som brunstige moskusokser?  

Jeg skjønner at det er vanskelig å se forseelsen der og da. Men hva med etterpå, og da basert på video-opptak? Så lenge synderne ikke straffes fortsetter grisespillet. Alle vet at penger har inntatt fotballen, og store pengepremier og troféer trumfer bestandig moral og anstendighet. I Ishockey har det i alle år vært vanlig at en slåsskjempe blir sendt ut på isen for, med alle midler, å skade en teknisk briljant motstander.

Men vil vi ha det slik i fotballen?

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse