Annonse
Mon tro hva du tenkte, statsminister Erna Solberg, der du ble forelest av to menneskelige bautaer som har sett ondskapen i hvitøyet? Hva tenkte du - i den samme sal der Liu Xiaobo og Daila Lama fikk sine priser - du som har gjort knefall for Kina, og som vek unna når Norge ble satt under press? skriver Svein Wara. Foto: Scanpix

Hva tenkte du, Erna Solberg?

Nobel-forelesningene, av prisvinnerne Denis Mukwege og Nadia Murad, er noe av det sterkeste jeg noen sinne har sett på TV. Sjelden har nobelprisvinnerne vært mer verdige. Uten omsvøp skildret de hvordan menneskelig ondskap, gjennom hensynsløshet, grådighet og begjær, etter makt og rikdom, kan tilsidesette de mest basale menneskelige rettigheter - hinsides det fattbare.

Fredsprisvinnerne ba først og fremst om rettferdighet, og at de ansvarlige for grusomhetene måtte rettsforfølges og stilles til ansvar. Først når verden tar på alvor at menneskerettighetene er umistelige og fullstendig grunnleggende, kan de begynne kampen med å bekjempe slik umenneskelig ondskap og bygge samfunn basert på grunnleggende rettigheter. Å se en annen vei er å gi aksept. For oss handler i bunn og grunn om å stå opp for de verdiene vi tror på. Det handler om at våre mest grunnleggende verdier ikke er gjenstand for forhandlinger. Settes de under press kan man ikke gi etter. Da må det settes en rød strek som er ubrytelig. Brytes den er det på tide å gå i skyttergravene og ta opp kampen. Vi kan ikke gjøre våre mest grunnleggende verdier til halvsannheter som vi er villige til å hestehandle med, i annen vinnings hensikt. Og alt begynner med ytringsfriheten!

Mon tro hva du tenkte, statsminister Erna Solberg, der du ble forelest av to menneskelige bautaer som har sett ondskapen i hvitøyet? Hva tenkte du - i den samme sal der Liu Xiaobo og Daila Lama fikk sine priser - du som har gjort knefall for Kina, og som vek unna når Norge ble satt under press? Du som valgte å se den andre veien og deretter gjenetablerte handelsrelasjoner og diplomatiske forbindelser. Du som var på statsbesøk i Kina uten å ta opp menneskerettighetene som åpenbart brytes av regimet. Du som har invitert Kinas President, Xi Jinping til Norge, og som skal rulle ut den røde løperen for et regime som undertrykker nettopp de grunnleggende menneskerettighetene som hele vår samfunnsorden er bygget på.

Norge er gjennom Nobels fredspris gitt mulighet til å påvirke menneskets høyverdige verdier. De noble verdiene. Verdiene som vi ønsker at menneskeheten skal strekke seg etter og som skal være en rettesnor for opportunistiske ledere og ansvarlige. Verdiene som skal være et håp og en fyrlykt for de som lever i mørket og blir undertrykket og forfulgt. Få eller ingen andre land er mer uavhengig og mer i stand til å ivareta dette ansvaret enn Norge. Men vår statsminister blir unnvikende og ustø i knærne ved første press. Våre friheter er ikke en selvfølge. Vår vilje til å forsvare dem må være sterkere en den første trusselen som vil bekjempe dem. Har vi ikke den nødvendige viljen, slukner også håpet for de som lengter. Da har vi også vår egen frihet på lånt tid.

 

 

 

Med vennlig hilsen

Svein Wara

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse