Annonse
Sp-nestleder Ola Borten Moe var en av de 10 senterpartimennene som var med på hytteturen da den famøse sex-meldingen til Liv-Signe Navarsete ble sendt. Nå får han, og de ni andre deltakerne, full støtte fra fylkespartilederen i Trøndelag, som kaller saken et i-lands problem. Foto: Terje Bendiksby, NTB Scanpix

Hva er det med trønderne?

Så lenge det gjelder egne folk har trønderne tilsynelatende egne standarder for hva som sømmer seg. Det meste er lov, rai, rai.

Er sex-trakassering et overdrevet problem? Er det et i-landsproblem pressen tar opp når den skriver om seksuell sjikane? Fylkeslederen i Senterpartiet i Trøndelag kaller oppmerksomheten rundt sex-meldingen til Liv-Signe Navarsete for nettopp det: et i-landsproblem!

I et intervju med Klassekampen uttaler fylkespartileder Gunn Iversen Stokke at hun mener sex-meldingen til den tidligere partilederen er hausset opp av pressen, og at hun ikke tror den vil ramme partiet politisk. Joda, sier hun, Senterpartiet tar saken på alvor, men hvorfor skal den eksponeres i mediene? ­Hadde dette blitt en konfidensiell sak, ville det vært lettere å få til en løsning, mener Iversen Stokke.

Det er mange måter å minimalisere et problem på. En mye brukt hersketeknikk er å bruke stempelet «i-lands-problem». Underforstått: vi har jo så lite å være opptatt av i den rike delen av verden, at vi hekter oss fast i ubetydeligheter.

Men seksuell trakassering og sjikane er ikke et lite problem, og slett ikke bare et i-landsproblem. Kvinner over hele verden blir daglig offer for uønsket seksuell oppmerksomhet. De antastes og sjikaneres av nærgående menn som tror de kan oppføre seg som de vil. Slik som i dette tilfellet: ti mannlige senterpartister på hytte-sjalabais. Alle fra Trøndelag, og med partiets nestleder Ola Borten Moe som midtpunkt. Utpå natta kom en eller flere av dem på ideen om å sende meldingen «vi har lyst på fitta di» til tidligere partileder Liv-Signe Navarsete.

Nå viser gutteklubben seg fra sin verste side. For nå vet angivelig ingen hvem som sendte meldingen, og den skyldige vil ikke stå fram og påta seg ansvaret. Fylkespartileder Iversen Stokke uttrykker likevel stor sympati for de ni som ikke har sendt meldingen, og som hun mener er hengt ut for hele landet. Dessuten var jo hytteturen et privat arrangement..

Hva er det med trøndere? Er tankegangen at så lenge det er «vårres kara», så er det meste akseptabelt, eller er det uttrykk for en generell holdning til uønsket seksuell oppmerksomhet? At det ikke er så farlig?

Vi så det i Trond Giske-saken. Det gikk knappe to måneder etter avsløringene av Giskes upassende oppførsel overfor unge kvinner i partiet, før sterke krefter i Trondheim Ap gikk i gang med å børste veien for hans tilbakekomst i toppsjiktet i partiet. Giske skulle bare velges til nestleder i fylkespartiet, da var han sikret plass i landsstyret.

Det andre betraktet som politisk umusikalsk og uklokt så kort tid etter Metoo-skandalen, var tilsynelatende helt greit for en god del arbeiderpartifolk i Norges tredje største by.

Nå er det Senterpartiets nestleder Ola Borten Moe, trønder og hyttetur deltaker, det skal kjempes for. Han har trukket seg midlertidig som nestleder, og partivennene i Trøndelag frykter at det kan gå som mange spår: at dette blir permanent.

Det er selvsagt lett å forstå motivasjonen – det dreier seg om makt, og det å ha nasjonale partistørrelser fra  lokalmiljøet. Vi sier gjerne at makt korrumperer, men redselen for å miste makt gjør folk minst like kyniske.

Trønderne har alltid hatt sterk innflytelse i norsk politikk. Men å omfavne partikolleger som er tatt med buksene nede, eller som kan mistenkes for å ha hatt dem godt nedpå knærne, for å bevare politiske posisjoner, er temmelig usympatisk.

Når det gjelder etterspillet etter Giske-saken og nå denne hytteturen til trønderske  senterpartimenn, virker som om det meste er tillatt. Så lenge det gjelder egne folk har trønderne tilsynelatende egne standarder for hva som sømmer seg. Det meste er lov, rai, rai.

Vi nordlendinger som lenge har hatt ord på oss for å være de mest løsslupne og frivole her i landet, settes i skyggen som de reneste dydsmønstre. Det passer bra. For i denne tvilsomme tevlingen er det ingen ære å hente i å ligge på topp.

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse