Annonse
Digital vold og mobbing skremmer kvinner fra å delta i offentlig debatter, i politikken, fra å bruke sin ytringsfrihet. Et slik samfunn ønsker vi ikke, skriver SV-leder Gunn Knörr i Senja. (Foto: Colourbox)

Hvem er du når du bruker tastaturet?

Lar du deg rive med i debatten? Har du ledet av følelser drevet digital mobbing? Har du gått så langt at du har utøvd digital vold?

8.mars er kvinnedagen, og i år har Sosialistisk Venstreparti valgt å rette oppmerksomhet på vold mot kvinner.  Vold mot kvinner er et samfunnsproblem verden over, noe steder i større grad enn andre, men dessverre er det representert i alle land, samfunnslag og kulturer. Vold kan deles opp i mange underkategorier, der finner vi de mest kjente som fysisk vold, seksuell vold og tvangsekteskap, men det finnes også psykisk vold, økonomisk vold og digital vold, for å nevne noen.

I dette innlegget ønsker jeg å rette et ekstra fokus mot digital vold. Om du besøker nettstedet www.dinutvei.no, som er en nasjonal veiviser ved vold og overgrep, vil du få informasjon om hva som faller inn under digital vold. Her står listet opp blant annet trusler eller tvang om spredning av bilder og filmer, overvåking og kontroll via mobil eller sosiale medier, å bli presset til å gjøre seksuelle handlinger foran et web- eller mobilkamera. I denne listen finner du også “trakasserende og stygge meldinger postet på nett eller sendt på mobil”.

Med dagens teknologi og bruk av sosiale medier ser vi en stadig økning i at det blir postet trakasserende og stygge meldinger om enkeltpersoner på nett, gjerne i kommentarfelt.  Og det er tilsynelatende spesielt rettet mot kvinner. Kvinner som fronter et tydelig budskap, en kontroversiell sak, eller bare gjør noe som er utenfor boksen. Menn opplever det også. Jeg ser det omtrent daglig.

Noen vil nok si at jeg drar det langt, setter det på spissen, når jeg påpeker at trakassering på nett er vold. Noen vil formilde det med å kalle det mobbing. Og joda, utdanningsdirektoratet skriver på dine sider at ” å få sårende eller stygge meldinger, bilder og videoer” er mobbing. Men det defineres også fortsatt som vold, og det må vi ta inn over oss.

Hvem er du når du sitter med mobilen i hånda? Når du tar frem tastaturet og skriver en kommentar, eller et innlegg? Lar du deg rive med i debatten? Har du ledet av følelser drevet digital mobbing? Har du gått så langt at du har utøvd digital vold?

Jeg oppfordrer deg til å tenke over hva du uttrykker og hvem du er før du publiserer ditt innlegg. Ser du at din kommentar er et personangrep, at den kan oppfattes trakasserende, at du tar kvinnen og ikke saken, håper jeg du tenker deg om en gang til før du trykker publiser. Jeg håper du vil være med på å holde debatten saklig, at du kan være uenig uten å ty til personangrep. 

La oss alle støtte opp og ta vare på de som vi ser utsettes for netthets, trakassering, digital mobbing og digital vold. Ta til ordet for de kvinnene, for de mennene. Si i fra når du ser noen gå over streken. Rapporter innlegg. Digital vold og mobbing skremmer kvinner fra å delta i offentlig debatter, i politikken, fra å bruke sin ytringsfrihet. Et slik samfunn ønsker vi ikke. Vi trenger fortsatt 8.mars, vi trenger fortsatt kvinner - og menn - som kjemper for kvinner, vi trenger stemmene som står opp for sine medmennesker.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse