Annonse
Prinsesse og biskop
Prinsesse Märtha og biskop Olav Øygard.

Hvem er farligst av disse to?

Telenor har tydeligvis ikke rukket å få på plass rimelig 4G-dekning hverken i himmel eller helvete.
Kirkens fremste høye og mørke menn er stadig ute med knallhard refs av prinsesse og englekommunikasjonsrådgiver Märtha Louise. At de tør! Kjenner de ikke selv at det singler i glassperler når de møter seg selv i Perleporten? Er norske kirkedører så brede for at prester og biskoper skal få med seg dobbeltmoralen sin gjennom?
 
For en rettroende ateist som undertegnede er det enkelt å finne grunner til å være skeptisk til prinsesse Märtha Louise. På hjemmesiden til Asparte (nei, ikke Aparte) Inspiration forteller hun litt om seg selv: «Gjennom hester lærte jeg å kommunisere med dyr på et dypere nivå. Det var mens jeg holdt på med hestene jeg fikk kontakt med englene.»
 
Javel.

For noen uker siden arrangerte prinsessen et seminar med britiske Lisa Williams som ifølge seg selv, og tilhengere verden over, er i stand til å kommunisere med de døde. Men det koster. Billettprisen var på voksne 1500 kroner. Telenor har tydeligvis ikke rukket å få på plass rimelig 4G-dekning hverken i himmel eller helvete.

Ja, jeg er sarkastisk. Fordi jeg er kritisk til opplegget. Der har jeg (endelig) noe til felles med kirkens menn som raste mot det de tydeligvis mente var ren humbug. Vi snakker altså om representanter for en bevegelse som også forteller litt om seg selv på sin hjemmeside: «Alle mennesker er underlagt arvesyndens opprør mot Gud og Gud forlanger soning for synd». Javel.

Dette løses blant annet ved servering av en tørr kjeks og en skvett alkoholfri vin som symboliserer kroppen og blodet til Jesus Kristus som altså er Guds sønn!

Ja, tro det den som kan.

Tenk deg en verden uten kristendom. Også hadde noen kommet vandrende med dette opplegget, lansert det som en offisiell religion for hele Norge, argumentert for milliarder i statsstøtte og foreslått Kongen som overhode for det hele?  Kong Harald var inntil nylig kirkens overhode. Ikke en gang Krf ville stemt for i Stortinget.

Fordi det er tro på noe som ikke kan bevises.

Der har prinsesse Märtha og Den norske kirke noe dundrende til felles. Er det bare kirken som ikke ser det?

- Det at dette settes inn i en kommersiell ramme, også med et underholdningselement, vil jeg på generelt grunnlag advare mot, sa Jan Otto Myrseth, fungerende biskop i Bjørgvin, til NRK.

Det argumenteres også med at prinsessens virksomhet er farlig. Det ligger mellom linjene at kirkens menn ikke tror det er mulig å kommunisere med de avdøde, og at det kan skape trøbbel for lettpåvirkelige mennesker. Godt mulig det, men er det virkelig prinsesse Märtha som er det skumleste vi har i trosbransjen?

Er det ikke adskillig farligere med store, tunge og virkelig mektige institusjoner som prediker kjærlighet, likeverd og respekt for alle mennesker i det ene sekundet mens de i det neste kjemper hardt for retten til å grovt diskriminere mennesker på helt sentrale områder? Som for eksempel å nekte å vie mennesker som ikke er heterofile.

Det er mye farligere.

Og dessverre en linje den nye biskopen i Nord-Hålogaland, Olav Øygard, også har lagt seg på.  Ifølge Øygard vil han gjerne be for homofile par, men ikke vie dem.

- Det får jeg ikke til å gå opp i mitt hode, forklarer Øygard til Nordlys.

Javel.

Men biskopen vil gjerne framstå som moderne og progressiv på andre områder, og kan fortelle at han ikke har noe til overs for miljøforurensing og derfor kjører el-bil.

Det står ikke et vondt ord om el-bilen i Bibelen. Hverken i det gamle eller nye testamentet.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse