Annonse
Hvis det hadde vært opp til norske myndigheter så hadde det vært null spenning i våre nærområder. Vi ønsker oss et best mulig forhold til alle naboer. Russlands opptreden har dessverre gjort dette vanskelig, skriver forsvarsminister Frank Bakke-Jensen. Foto: Forsvaret

Hvem øker spenningen i Nordområdene?

Under overskriften «USA øker spenningen i Nordområdene» spør Oddvar Nygård om jeg synes det er en god idé at USA «øver» med militære kapasiteter som potensielt kan bære med seg atomstridshoder, i eller over Barentshavet, tett opp mot russisk territorium? Her har Nygård kommet i skade for å rette baker for smed.

Etter murens fall var det sikkerhetspolitisk optimisme i Europa og vi og våre allierte kuttet i forsvarsbudsjettene. Russland gikk en stund i samme retning, men snudde så helt om og startet en voldsom opprustning. Denne opprustningen ser vi resultatet av i dag. Russland kan sette inn store militære styrker på svært kort varsel, og styrkene har stor mobilitet. Det siste tiåret har Russland også vist vilje til å bruke disse kapasitetene.

Den siste og svært negative utviklingen er at Russland har gått bort fra INF-avtalen fra 1987, ved å utplassere raketter som kan bære atomvåpen og som kan nå europeiske mål på svært kort tid. INF-avtale har vært ansett som svært viktig for europeisk sikkerhet og den russiske handlemåten bidrar til en svært negativ sikkerhetspolitisk utvikling.

Når Nygård hevder at det er Norge og USA som øker spenningen i Nordområdene snur han derfor problemstillingen på hodet. Hvis det hadde vært opp til norske myndigheter så hadde det vært null spenning i våre nærområder. Vi ønsker oss et best mulig forhold til alle naboer. Russlands opptreden har dessverre gjort dette vanskelig.  

Vi og våre allierte må derfor stå sammen for å bygge felles sikkerhet. Det gjør vi gjennom å sikre at vår felles forsvarsevne er troverdig. Det betyr at våre militære kapasiteter må trene og øve sammen. Det er derfor helt naturlig at amerikanske fly av alle typer kommer til Europa for å gjøre seg kjent med omgivelsene og for å trene med allierte.

Så må dette gjøres på en måte som ikke skaper unødig spenning og uro. Nettopp derfor ble russiske myndigheter varslet om flyvningene på forhånd, slik at det ikke skulle oppstå misforståelser. Av samme grunn ble flyvningene også gjennomført uten skarpe våpen. Russland har ikke vist samme storsinn. Tvert imot har uvarslede russiske flyvninger med strategiske bombefly skapt stor uro de siste årene.

Så er det ingen tvil om at balansen mellom avskrekking og beroligelse er viktig. Norske myndigheter har et svært bevisst forhold til dette. Det norske Forsvaret skal ha høy synlighet i våre nærområder for å hindre at episoder og kriser utvikler seg til noe større. Dette er et viktig element for å bidra til beroligelse. Samtidig jobber vi tett med våre allierte for å gjøre vår felles sikkerhetsgaranti så troverdig som mulig.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse