Annonse
MANGE UTSKIFTNINGER: Slik så kommunestyret i Tromsø ut høsten 2015. Flere har allerede gitt seg, og flere gir seg når perioden er over om ett års tid. Det betyr mange utskiftninger foran valget neste høst. Foto: Tromsø kommune

Hvem skal overta?

En rekke lokalpolitikere i Tromsø har gitt seg i løpet av denne kommunestyreperioden. Bare i løpet av den siste uka har politiske talenter som Marta Hofsøy (26) fra Ap og Ingrid Skjelmo (24) fra Høyre gitt beskjed om at de ikke blir med videre i Tromsø-politikken. I alle fall ikke i den kommende fireårsperioden.

Tidligere har blant andre Kristin Røymo (H), Jonas Stein (V), Ragni Løkholm Ramberg (Ap), Brage Larsen Sollund (Ap), Ingrid M. Kielland (SV) og Øyvind Hilmarsen (H) takket for seg, eller gitt beskjed om at de gir seg neste høst.

Felles for alle disse, er at de har preget Tromsø-politikken og at de fortsatt har mange gode år foran seg. I tillegg er det andre som gir seg eller vurderer å gi seg. I sum ligger det an til en betydelig utskiftning av dagens kommunestyre.

Hver og en av de nevnte har helt sikkert sine gode grunner til at de gir seg. Det skal vi ikke mene noe om. Likevel er det et tankekors at så mange profilerte politikere, som tilhører den yngre halvdelen av kommunestyret, gir seg samtidig. Kan det være tilfeldig?

Det som er sikkert, er at rollen som lokalpolitiker ikke er en dans på røde roser, uavhengig hvilken kommune man er med på å styre. Vi vet også at klimaet i Tromsø-politikken ikke alltid har vært like konstruktivt.

Kombinert med de økende økonomiske utfordringene Tromsø kommune står overfor, er det en krevende oppgave man påtar seg når man sier ja til å være folkevalgt i Nord-Norges største kommune.

Dagens kommunestyre har en relativt god sammensetning av kvinner og menn, unge og mer erfarne politikere. Det bør være et mål for alle nominasjonskomiteene og senere nominasjonsmøtene at denne balansen er minst like god i neste periode.

Naturlig nok er det et tungt fokus på hvem som skal toppe de ulike listene. Mye tyder på at det blir menn, og til dels voksne menn, på topp hos Ap, Høyre, Frp, SV, Rødt og Venstre. Altså de største partiene.

Da blir det desto mer interessant hvilke kandidater de ulike partiene har på de neste plassene på listene sine.

For nominasjonskomiteene handler jobben nå om å sikre kontinuitet samtidig som man fyller på med friskt blod. Det er kritisk at vi får et kommunestyre de neste fire årene som best mulig representerer folket og mangfoldet i Tromsø.

Vi trenger representanter som er en stemme for barn og unge, for de eldre, for idrett- og kulturliv, for næringsliv og for de som sitter nederst ved bordet.

Vi trenger stemmer som har med seg historien. Like mye trenger vi stemmer som utfordrer det etablerte og som ikke henger fast i gammel prestisje.

Sånn sett ligger det også betydelige muligheter når mange lokalpolitikere nå gir seg og nye skal nomineres og velges. Høsten og vinteren vil gi svar på hvem partiene går for. Det vil også få betydning for valget neste høst.

 

  

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse