HVEM OVERTAR: Gunnar Wilhelmsen, Jens Johan Hjort, Stein Gunnar Bondevik eller kanskje en "dark horse"? Uansett hvem som kan henge på seg ordførerkjedet når velgerne har sagt sitt, så blir jobben en stri tørn. Montasje: Guttorm Pedersen

Hvem skal overta boet?

Byens kommende ordfører vil ikke bli arbeidsledig. Men situasjonen for kommunen er ikke helsvart. Med et mer realistisk forhold til kommuneøkonomi, litt mer samarbeid og smidighet, samt mindre steil ideologi, er det fullt mulig å få skuta på rett kjøl igjen.

Med et mer realistisk forhold til kommuneøkonomi, litt mer samarbeid og smidighet, samt mindre steil ideologi, er det fullt mulig å få skuta på rett kjøl igjen.

Arbeiderpartiets Jarle Heitmann trakk seg torsdag som ordførerkandidat. Beslutningen kom noe overraskende, all den tid Heitmann har vært svært så tydelig på sitt kandidatur. Han har også gått noen runder i partiet, blant annet på «jobbintervju» for ordførerrollen. Selv oppgir han hensynet til familien som årsak til at han trekker seg. Det er forståelig, for jobben som ordfører er ingen ni til fire stilling.

Samtidig må det være tillatt å peke på at beslutningen kom like etter at det ble kjent at Tromsø kommune styrer mot et historisk underskudd på helse og omsorgssektoren. Merforbruket er på hele 230 millioner, noe som for den jevne innbygger fortoner seg helt ubegripelig. Det skjer på Heitmann og Arbeiderpartiets vakt. Det er ikke vanskelig å tenke seg at den kommende valgkampen kan bli mindre besværlig om partiet stiller med en ordførerkandidat som ikke kan kobles direkte til hundremillioners-marerittet.

Slik det ser ut per i dag, kommer det en mann i ordførerstolen, når stemmene er talt opp i september neste år. Vi skal imidlertid ikke se bort fra at det kan dukke opp andre kandidater på banen enn de tre som til nå har meldt seg: Jens Johan Hjort, Gunnar Wilhelmsen og Stein Gunnar Bondevik. Uansett hvem som kan henge på seg ordførerkjedet når velgerne har sagt sitt, så blir det en stri tørn.

Å si at utfordringene i kommunen står i kø, er en kolossal underdrivelse. Med en helse og omsorgssektor helt ute av kontroll, samt den ene byggeskandalen etter den andre, velter problemene inn over kommunen. Den som overtar dette boet, vil blant annet få prosjektene på Templarheimen i fanget. Her har kommunen bokstavelig talt gravd seg ned i trøbbel. Et skistadion med en skytebane som skulle koste 37,5 millioner og stått ferdig til sesongstart, blir nå forsinket. Prislappen har også økt, nå er det snakk om et sted mellom 80 og 100 millioner. Så langt. I tillegg kommer badelandet, som stadig setter nye rekorder når det gjelder kostnader.

Bildet av kandidat Jens Johan Hjort sammen med Øyvind Hilmarsen i badekaret på Templarheimen før valget i 2011, blir utvilsomt med i den kommende valgkampen også. Her skulle det bli badeland! Men man gir ikke klarsignal for et byggeprosjekt til flere hundre millioner kroner, uten svært grundige undersøkelser og konsekvensutredninger i forkant. Byens innbyggere må slippe dyre overraskelser i form av uforutsette grunnforhold eller trafikale problemer.

Det gjør inntrykk når tillitsvalgte i helse og omsorgssektoren uttrykker frykt for at tjenesten skal bryte sammen. Det sittende regimets løsning for å få bukt med problemene har vært en ideologisk reform, signert SV. Den har så langt ikke gitt annen effekt enn at nye hundre millioner er plusset på underskuddet. Og strutsepolitikken med å underbudsjettere sektoren fortsetter.

Byens kommende ordfører vil ikke bli arbeidsledig. Men situasjonen for kommunen er ikke helsvart. Næringslivet går godt, befolkningen er relativt ung, og Tromsø er attraktiv både for arbeidstakere med kompetanse, og for turister. Mulighetene er mange, og gode. Med et mer realistisk forhold til kommuneøkonomien, litt mer samarbeid og smidighet, samt mindre steil ideologi, er det fullt mulig å få skuta på rett kjøl igjen.

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse