Annonse
BAK SPAKENE: Bent Høie innrømmer at Babcock bryter kontrakten de overtok i jul, men han vil ikke heve den. Foto: Torgrim Rath Olsen/Nordlys

Hvem er den uansvarlige, Bent Høie?

I Dagsnytt 18 mandag sa Robert Myhre, ekspert på offentlige anskaffelser, at Babcocks kontraktsbrudd er så alvorlig at det ikke er tvil om at Staten har hjemmel for å heve avtalen. Det går ut over liv og helse og har vart i fem måneder, sa Myhre.

Helseminister Bent Høie ilte straks til og karakteriserte tanken om å bryte kontrakten som et «ekstremt uansvarlig forslag.»

Vi synes nok ikke Høie er den som burde anklage noen for å være ekstremt uansvarlig i denne saken. Han har selv det øverste ansvaret for et kaos uten sidestykke i den norske luftambulansetjenesten. Selv om det rent formelt er hans helseforetak i Bodø, Luftambulansetjenesten HF, som står bak fadesen som opprører folk over hele landet.

Høie mener altså at det er umulig å bryte en kontrakt med et selskap som, etter å ha vunnet et anbud, har skapt havari i en livsviktig tjeneste, som igjen har ført til at Helse Nord har satt krisestab.  Da må vi nesten spørre hva som skal til for at Staten skal kunne bryte en kontrakt?

Når det gjelder tjenestens fremtid vil Høie avvente til et utvalg han har satt ned, en eller annen gang i løpet av neste år gir en anbefaling om eventuell statlig overtakelse.

Den tiden har man imidlertid ikke, og her avslører Høie nok en gang sin usedvanlig svake situasjonsforståelse.  Dersom det er politisk vilje, finnes det løsninger. Høie kan for eksempel dra til Grimstad og forhandle med eieren Knut Axel Ugland om kjøp av Lufttransport. Da vil Høie ha en operativ flyambulanse i løpet av kort tid.

Det kan også være en god måte å unngå det som mer og mer ser ut til å være et grunnlag for et rettslig oppgjør mellom Lufttransport og Staten for tapt kontrakt og mangel på likebehandling.

Bent Høies opptreden i hele denne saken er i sannhet et sørgelig skue. Helseministeren har i lang tid drevet med en blanding av tåketale, bagatellisering og mekaniske bortforklaringer, som er ekstremt provoserende for de som er i første linje i helsevesenet.

Ap-leder Jonas Gahr Støre sa det presist i Dagsnytt 18 mandag: Bent Høie høres virkelig ut som pressetalsmannen til Babcock.

Men det er verre enn som så; grunnen til at Høie har mistet tillit i Nord-Norge er at luftambulanse-skandalen er en av flere saker som fører til at samfunnstilliten bryter sammen i Norge. Helseministeren forsvarer en liberaliseringsvandalisme som demonterer livsviktig kompetanse, og en tjeneste som i årevis har fungert som en klokke for nordlendingene.

Høie bør huske at når alt har en pris, har ingenting en verdi lenger.  Det beste han kan gjøre nå, er å lytte til helsepersonell og vise ydmykhet. Ideologisk trangsyn kommer ikke til å løse problemene hans. Tiden er inne for statlig overtakelse, og Høie har faktisk ikke en dag å miste.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse