Annonse
Sukker ble kalt "Det hvite gullet" da markedsaktørene oppdaget salgspotensialet. Foto: Scanpix

Den hvite giften dreper

Politikere har kapitulert for markedsfundamentalistene, forskerne har sviktet i å popularisere hva de vet og journalister skriver helst om kjendiser.

Søtsaker truer folkehelsa i en rekke land. Helseministeren har en tøff oppgave mot markedets fundamentalister.

Sukker var tema i NRKs program Debatten 15. juni. Bakgrunnen var at helseminister Bent Høie har tatt til orde for å fjerne hyllene med søtsaker fra kassaområdet i matvarebutikkene. Høie fikk straks motbør fra kommunikasjonsdirektør Bjørn Takle Friis i Coop Norge. Han forsikret om at det var mye mer søtsaker i betalingsområdet i 2009. “Nå er det frukt og grønt” påstod han.

 Mannen må ha dårlig oversikt; om du f.eks. besøker Coops butikk på Jekta i Tromsø, er gotteriene klistret inntil kassaapparatene. Frukt og grønt finner en ved inngangspartiet. Det samme ser du i Coop Extra-butikkene. Om du skritter opp antall hyllemeter med sjokolade og smågott og multipliserer med hylleetasjer, vil du kanskje komme til minst hundre meter bare på Jekta. Det er lagt opp til å friste barn som følger med sine foreldre på travle ettermiddager. I tillegg kommer berget med brus som er stablet opp litt lenger inne. Hyllene med øl som også kan være skadelig, er mer beskjedne og dekkes til når salget er ulovlig. Ernæringsfysiolog Vibeke Thorp hadde derfor et godt forslag - rett nok ironisk - på Forskningsdagene sist høst: hyllene med søtsaker tildekkes klokken ett.

Altfor mange mennesker rammes av fedme og overvekt. I 1980 ble 44 prosent registrert som overvektige, i 2014 var det 53 prosent, og tallet stiger. Særlig alvorlig er det at flere unge er overvektige, 1/5 av guttene og 1/6 av jentene. Problemet er globalt. Mens 800 millioner mennesker av en befolkning på 7,2 milliarder lider av matmangel, er dobbelt så mange overvektige.(International Obesity Task Force, 2008)

- Fedme er en trusel mot samfunnet, sa Høie til VG for to år siden. Nå kunne han ha tatt sterkere i. Det gjelder også hvordan  Coop, Rema 1000 osv. opptrer. Men Høie blir fort stille når han møter arméen av direktører som dundrer på med sin propagandatropp. I NRK-programmet fikk de støtte av Høyskolelektor Odd Gisholt som er ekspert på markedsføring. Han kunne bagatellisere sukkerkonsumet, redusert fra 43 til 28 kg. pår. innbygger på 15 år. En beskjden stemme i diskusjonen  var professor i samfunnsmedisin, Haakon E. Meyer, som tok fram hvordan sukkersalget blir orkestrert av de som kaller seg matvarebransjen. For barn som blir passivisert bak dataskjermen, er det stor fare for at fedmeproblemet blir eksplosivt.

Husker du kampanjen for salg av smågott til påske? Prisene ble satt ned til kr. 2,90 pr. hekto. I alt ble det solgt 1333 tonn smågott. Det svarer til vekta av 267 savanneelefanter, 27 stappfulle semitrailere eller 178 fullastede lastebiler. Coop-kjeden solgte i alt 698 tonn smågott, 94 prosent mer enn i 2015. Takle Friis fikk sagt det: “Det er krevende å være billigst, og samtidig ta vare på folks helse”. Samtidig sier han: “Vi har et ansvar siden vi eies av kundene våre”. (Dagbladet 31/3-2016)

Norgesgruppen solgte ved samme kampanje 635 tonn smågott, mot 345 tonn året før. Rema 1000 vil ikke offentliggjøre sine salgstall, men vi må regne med at det dreier seg om mange hundre tonn. Hvem satset på sunnere godsaker? Jo, Kiwi og Meny som startet “priskrig” på appelsiner.

Sukker ble kalt “Det hvite gullet” da markedsaktørene oppdaget salgspotensialet. I Verdens helseorganisasjon, WHO, var det mange som fikk tro på lederen mellom 1988 og 2003, Gro Harlem Brundtland. Hun advarte sterkt mot “Den hvite giften”, var effektiv og fikk satt i gang arbeidet med en sukkerrapport. I arbeidsgruppen deltok professor i ernæringsfysilogi, Kaare Norum. I mange år hadde han advart både mot sukkerforbruket, mindre bevegelse blant folk og høye priser på sunn mat. Med Gro som helsegeneral skulle krigen mot fedme (BMI >30) og overvekt (>25) vinnes. Nå kom det avgjørende slaget for å hindre at folk blir rammet av overvekt som igjen fører til diabetes, hjerte-karsykdom, kreft og depresjon. Da skjedde det oppsiktsvekkende: Gro ble kapret som konsulent av PepsiCo, en av verdens ledende produsenter av leskedrikker. Mange ble dypt skuffet, bl.a. Norum. Hvilke råd hadde hun gitt? Hva hadde hun fått for jobben? Hun hadde kanskje advart mot sukkerbrusen. Dagens Perspektiv hevdet 6/12-2007 at hun fikk 275 000 kroner.

Fedmeøkningen spesielt blant unge vitner om svikt på mange fronter. Politikere har kapitulert for markedsfundamentalistene, forskerne har sviktet i å popularisere hva de vet og journalister skriver helst om kjendiser. Et pedagogisk løft må til; mat og helse må inn med langt større tyngde i skolen.

  “Matens trafikklys” er blitt lansert. Grønt for frukt og grønnsaker, rødt mot fett, salt og sukker og gult for annet (www.Forskning:no). Derfor; Bent Høie kommer i godt selskap om han følger etter Dagfinn Høybråten som fikk stoppet røyking på offentlig sted i 2004. Først ble han skjelt ut, men etterpå har mange takket ham. Helseministeren kan bli husket for et udramatisk og lite inngripende tiltak for en sunnere befolkning.           

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse