Annonse

Hvite løgner, svarte løgner og statistikk

Det er helt rimelig å frykte vold og seksuelle overgrep ved asylmottak i Finnmark - hvis du er asylsøker.

Ingen kan bebreide asylsøkerne om de gjemmer kvinner og døtre, og ber dem holde seg langt unna turstiene i Bossekop.

Det finnes tre typer løgner. Hvite løgner, svarte løgner og statistikk. Det bør ikke minst vi som kommer fra Finnmark være klar over. For oss er det paradis på jord. Skal vi tro Statistisk sentralbyrå er det helvetes utpost, med landets laveste levealder, mest voldskriminalitet, flest røykere med de råtneste tennene, landets minst trente befolkning som i tillegg lider mest av hjertefeil, har lavest utdanning og føder mest i bilen for å ta noen ferske eksempler fra det statlige tellekorpset. I det hele tatt burde en politiker fra Finnmark vite bedre enn å bruke statistikk for å rakke ned på andre folk. Den vil alltid komme tilbake som en hvislende bumerang og treffe deg midt i trynet. 

For å gjøre en lang historie kort: Nordlys Hotell i Bossekop legges ned. Nå vil Hero etablere asylmottak i hotellbygget ved E6 lengst vest i Alta. Ikke nok med det: Den muslimske menigheten i Alta trenger mer plass, og har leid andre etasje i forretningsbygget over gata for å etablere moské. Det gjør varaordfører og leder av Finnmark Frp Ronny Berg bekymret. Ikke for ivrige muslimer som dermed må krysse E6 opp til fem ganger daglig, men for at Bossekop skal bli en «getto».

– Med både asylmottak og moské rett ved siden av hverandre, vil det kunne oppstå konflikter mellom personer av ulike kulturer, og det kan bli svært utrivelig, sier Berg til Altaposten.

Kystpartiets Rut Olsen trår støttende til. Hun mener innbyggerne har grunn til å føle seg utrygge. 
– Vi vet at det kan bli mer voldtekter, og vi har byløypene og turløypene i nærheten, sier hun til Altaposten. I et debattinnlegg i samme avis hevder hun å basere seg på ubestridte fakta: «Politiet i Norge sier selv at størsteparten av voldtekter og kriminalitet stammer fra folk med ikke-vestlig bakgrunn her i Norge.

Det stemmer at innvandrere er overrepresentert på en liten flik av voldtektsstatistikken. Det gjelder overfallsvoldtekter. I Oslo. En forsvinnende liten andel av de tusenvis av seksuelle overgrep som hvert år begås i landet, hvorav altfor få engang anmeldes og havner på en statistikk. For hver gang en mørkhudet mann forgriper seg på norsk jente ved Akerselva, har tusen jenter blitt antastet, befølt og voldtatt og av bleke norske menn. Det er all grunn til å tro at ethvert asylmottak er et sikrere sted å sende sine døtre enn den formodentlig asylsøkerfrie countryfestivalen i Seljord, der fire voldtekter i år ble anmeldt.

Så hva skal asylsøkerne tenke om de undersøker statistikk før de kommer til Bossekop? Alta hevder seg godt i norgestoppen for voldskriminalitet, med 8,3 anmeldte tilfeller per 1000 innbygger. Faktisk helt likt med Oslo kommune. Verre blir det om vi bare tar for oss anmeldte seksuelle forbrytelser. I Finnmark ble det i 2013 anmeldt 1,6 slike saker per 1000 innbyggere. Suverent norgesmester. Oslo hadde bare 1,0.  De burde være vettskremte. Ingen kan bebreide asylsøkerne om de gjemmer kvinner og døtre, og ber dem holde seg langt unna turstiene i Bossekop. Med samer, kvener og nordmenn samlet må de også regne med litt gnisninger mellom forskjellige kulturer. For eksempel var det nettopp Berg og Olsen som laget et voldsomt spetakkel da Alta skulle lage samarbeidsavtale med Sametinget. 

Men flytte må de, de har jo ikke noe valg. Og de kommer til å oppdage at bak tallene skjuler det seg en moderne by i et fantastisk fylke som byr på eventyr bak hvert stedsnavn langs E6. Og de får bidra til å gjøre det rikere.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse