Annonse
Stig Lægdene kommenterer Oddvar Nygårds Søkelys.

Hvor ble det av medfølelsen og anstendigheten, Nordlys?

Islam er ingen enhetlig reaksjonær størrelse. De færreste muslimer ønsker at islam skal overta verden.

Oddvar Nygård og avisa Nordlys bruker sin beste spalteplass på et beinhardt oppgjør med islam torsdag 5. desember. De sterkeste ord blir brukt på å fordømme muslimene i Norge. Nygård hevder at vi står ovenfor åpen islamisering av landet vårt. Det bilde av islam Nygård beskriver er et fundamentalistisk, politisk og kvinneundertrykkende islam på rask frammarsj som skaper mobbing, segregering og kvinneundertrykkelse. Islam beskrives som en entydig samlet aggressiv bevegelse.

Dette unyanserte og hatske angrepet synes Nygård det er på sin plass å komme med bare noen få dager etter at hele byen er rystet av en ufattelig tragedie som nesten alle tenker på, men som rammer det muslimske miljøet særlig hardt.  Enda verre er det at Nordlys velger å trykke dette samtidig som de vet at ledere og hjelpere i den største moskeen i byen, Alnor, står på døgnet rundt for å hjelpe og støtte alle som sørger. De har ingen sjanse til å forsvare seg. Det er som kritikere av Arbeiderpartiet skulle smelle til med det de hadde av hard og hatsk kritikk av arbeiderbevegelsen og AUF i dagene etter 22. juli.  Det var det selvfølgelig ingen anstendige meningsbærere som gjorde fordi vi trass i uenighet og politisk strid tross alt hører sammen i et fellesskap i dette landet. Det var heller ingen som syntes det var på sin plass med beinharde angrep på USA dagene etter 11. september. Det har med medfølelse og anstendighet å gjøre.

Disse dagene er tiden for å stå sammen i Tromsø. Trøste, tenne lys, be, hjelpe om en kan, slik Silje Solstad skrev så vakkert om for noen dager siden i samme Nordlys. Heldigvis er det mange som har gjort sitt ytterste i denne krisen; fra politifolk til helsearbeidere, psykologer, kriseteam, privatpersoner og moskeen.

Som en av de kirkelige lederne i Tromsø, har jeg snakket med lederen i Alnor moskeen og uttrykt medfølelse og fortalt vi ber for de som er rammet av tragedien, for alle hjelpere og for moskeen. Det samme vil skje i Domkirken søndag.  Bønn er noe kristne og muslimer og mange andre troende har felles.

Jeg kan ikke imøtegå alle Nygårds anklager mot muslimer. Men la meg fastslå at folk er muslimer på en mengde ulike måter, slik kristne er kristne på svært ulikt vis. Hva vil han oppnå ved å framstille det som om alle muslimer er aggressive fundamentalister? Islam er ingen enhetlig reaksjonær størrelse. De færreste muslimer ønsker at islam skal overta verden. Det er det heller ingen fare for. Norge har en muslimsk befolkning på noen få prosent.  De er fordelt på flere ulike trosretninger og på mange ulike nasjonaliteter. Mener Nygård egentlig at muslimer ikke skal få uttrykke sin tro, eller at det ikke skal være lovlig å gå med hijab? Slik kan det virke når han problematiserer at vi «tillater» enkelte symboler og skikker. Vet ikke Nygård at det helt ulike begrunnelser for å bruke hijab; kulturelle og religiøse, samt at mange muslimske kvinner ikke går med hijab? 

Kort sagt: Hva er motivet for å sette alle muslimer i bås? Jeg kommer knapt på noen muslimer jeg har truffet i Tromsø som er slik Nygård beskriver dem. Det er selvsagt et lite mindretall muslimer i Norge som står for uholdbare synspunkter. Men dette finnes i de forskjelligste miljøer. De siste terroranslagene i Norge er utført av såkalte kristne. Det mest hatefulle jeg har hørt i Tromsø i år er SIANs ondskapsfulle og langvarige hets av islam på torget i høst.

La oss bekjempe hatefulle og nedbrytende holdninger åpent og direkte uansett hvor de kommer fra. Men la oss huske at grums finnes i alle leire.  Å plassere folk i bås bidrar til å spre fordommer. Det kan øke polarisering og hat. Det er det siste vi trenger nå.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse