Annonse
Jeg håper at vi kan møte hverandre med forståelsen om at vi er forskjellig og at vi finner glede ved ulike interesser. Alt vi gjør har en risiko, skriver splitboarder og toppturentusiast Sofie Stranger. (Foto: Privat)

"Hvor dum går det an å bli?" 

Når en person blir tatt i skred, er det én for mye. Men hver eneste dag, i skisesongen, er det utrolig mange som ikke utløser skred. Hver eneste dag tar ski- og brettkjørere trygge valg. 

Vi har hatt et enormt snøfall i vinter i nord, og i fjellet sørpå. Skredfaren har heldigvis vært moderat store deler av vinteren, men har tatt seg opp i mai og den utgjør fremdeles en fare i starten av juni.

I mai har vi lest om mange utløste skred her i nord. Noen av de har tatt med seg skikjørere. Heldigvis har de alle kommet fra det med livet i behold. Kommentarene er allikevel gjentagende når nyheten når sosiale medier.

De får betale redningsaksjonen selv” “At folk ikke lærer” “Hvor dum går det an å bli?” “Ja, der fikk personen som fortjent!” skrives ofte i kommentarfelt når en artikkel handler om snøskred.

Å lese at en person fortjener å bli tatt av skred er hårreisende og hjerteskjærende. Jeg skal derimot prøve å møte dere med en forståelse for at dere skriver om noe dere ikke kjenner så godt til. Samtidig som jeg vil oppfordre dere til å reflektere over hva dere faktisk skriver, og vurdere deres fagkompetanse på området dere kritiserer.

Jeg er splitboarder og er stolt av å være en del av toppturmiljøet i Tromsø, og i Norge. Det er et åpent og inkluderende miljø med herlige, energiske og sunne folk i alle aldre. Det sterke vennskapet en får av å dele naturopplevelser sammen kan ikke beskrives - det må oppleves. Opplevelsen trenger ikke være med ski på beina. En kan få det av å gå fottur, trille rullestolen sin i naturen eller sykle for den saks skyld. Problemet er det samme - det meste en gjør har en risiko. Topptur på snø, med helling over 30 grader, har den åpenbare risikoen at en kan bli tatt av skred.

Jeg er ydmyk over kunnskapen toppturmiljøet har. Jeg har stor respekt for forventningen om at du opptrer varsomt, trygt og at det aldri er en skam å snu.
Hvert år bruker hundrevis av toppturentusiaster flere tusen kroner på grunnkurs i skred - helt frivillig. Har du grunnkurs er det mange som bruker ytterligere tusenlapper på videregåendekurs for å øke kompetansenivået sitt. Det arrangeres gratis skredforedrag til fullstappede saler, og skredworkshops med ivrige deltakere. Fokuset på sikkerhet og kunnskap står sterkt. 

Vi er heldig som bor i et land hvor du har krav på gratis medisinsk hjelp uansett hvem du er, og hva du har gjort. Uansett om du har en usunn livsstil som kan få uheldige konsekvenser for kroppen. Uansett om du kjører uaktsomt i trafikken, og krasjer. På lik linje får du hjelp om du gjør en feilberegning på tur som kan skape en farlig situasjon.

Jeg håper at vi kan møte hverandre med forståelsen om at vi er forskjellig og at vi finner glede ved ulike interesser. Alt vi gjør har en risiko. Noen ganger går det dessverre galt. En person kan gjøre en feil, men jeg håper vi kan unngå å dømme noen for det. Mangfold og ulike interesser er det som gjør oss til et rikere samfunn. Vær der for hverandre, og gled deg over at vi er forskjellige.

Takk til alle som bidrar til dette fellesskapet! Takk til alle som møter andre med forståelse, åpenhet og fremsnakking.

God tur videre!

  • Sofie Stranger er talsperson i Troms og Finnmark MDG og representant i Kultur-, idrett- og friluftsutvalget i Tromsø.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse