Hvor har du det fra, Kristoffer Rypdal?

De holdningene Rypdal tillegger meg, er oppkonstruert av professoren selv.

Det er alltid interessant når kommentarene man skriver vekker reaksjoner. Men Kristoffer Rypdals innlegg “Et piskeslag fra meningseliten” skyter dessverre langt over målet. Det blir gjerne sånn, når basisen for kritikk er direkte feil. Rypdal tillegger meg meninger jeg aldri noensinne har hatt, og følgelig heller aldri har ytret. Jeg har bedt ham peke på hvor han har sine påstander fra, og når jeg ikke får svar, er det selvsagt fordi de holdningene han tillegger meg, er oppkonstruert av professoren selv.

Jeg har aldri hamret løs, verken på muslimers eller andre religiøse gruppers rett til fri religionsutøvelse. Jeg har heller aldri tatt til orde for å begrense innvanding - basert på religionstilhørighet. Og jeg er overhodet ikke tilhenger av “selektiv offentlig diskriminering av særskilt utvalgte minoritetsgrupper”, slik Rypdal får seg til å påstå. Dette er grove usannheter, det vet han, men å klistre usanne merkelapper på meningsmotstandere er dessverre en av de mest utbredte hersketeknikker som fins.

En annen slik teknikk er å koble folk med meninger man ikke liker, opp mot Hitler og nazismen. Det er blitt så vanlig i nettroll-verdenen, at det er utformet en egen lov om dette, Godwins lov. Den lyder: “Jo lenger en nettdiskusjon pågår, jo større blir sannsynligheten for en sammenligning som involverer Hitler eller nazismen”. Rypdal er i velkjent selskap.

Bakgrunnen for min kommentar “Ytringsfrihetens usynlige grenser”, er en forskningsrapport som legges fram under de kommende Forskningsdagene. Den inneholder, blant annet, funn som tyder på at mange mennesker fremdeles er redd for å si sin mening om innvandringspolitikken, av frykt for konsekvensene. Professorens affekterte innlegg er et glitrende eksempel på en slik konsekvens. Jeg har vært ute en vinterdag før og står for større støyter enn dette. Men folk som ikke gjør det, får neppe lyst til å bruke sin ytringsfrihet og delta i debatten når de leser slike angrep. Dessverre kan man ha sine mistanker om at dette også er meningen.

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse