Annonse
DEN GANG DA: NRK medarbeider Hans Wilhelm Steinfeld lanserte i 2009 boken "Hatet i Europa". Nå har han sluttet i NRK og begynt å arbeide for PR-bransjen. Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix

Hvor korrupte er vi blitt?

Pressen jobber tilsynelatende mot tidevannet. Samtidig ønsker regjeringen å kutte kraftig i pressestøtten, og å innføre moms på papiraviser. Folk flest ser ikke helt problemet. Nettjournalistikken sprer ofte mer idioti enn demokrati. Vi lokkes til å klikke på så mye fjas, at det går på selvrespekten løs. Så hvorfor ikke bare trekke i snora?

Steinfeld var en av sin generasjons dyktigste, en vi trodde ikke kunne annet enn å puste og svette journalistikk, på vegne av oss og – alltid – seg selv

Fordi svekkelsen av den seriøse pressen endrer spillereglene for vår politiske kultur. Mens journalistene mister jobben (ca. 360 bare i år), tar andre over tomrommet, og ansetter langt flere folk enn mediebedriftene må kvitte seg med. Disse «andre» er selvsagt kommunikasjonsselskaper, PR-byråer og lobbyister.

Kommunikasjonsbyråene rekrutterer både fra politikken og journalistikken. I sommer skapte det mye oppstyr at Hans-Wilhelm Steinfeld sluttet i NRK for å begynne i PR-byrået … (trommevirvel) … Corporate Communication! Da avdankede tv-fjes som Tom Berntzen, Einar Lunde og Geir Helljesen forlot NRK, var det få reaksjoner. Men Steinfeld var en av sin generasjons dyktigste, en vi trodde ikke kunne annet enn å puste og svette journalistikk, på vegne av oss og – alltid – seg selv. Berntzen, som er direktør i Corporate Communication, framstilte Steinfelds overgang fra journalistikk til PR som noe naturlig, nyttig og fint. Akkurat slik de frekkeste av våre politikere og statssekretærer gjør når de går fram og tilbake mellom PR og politikk.

I sommer ble det samtidig kjent at Corporate Communications hadde Israel på kundelisten. Da Dagbladet konfronterte sjefen med forholdet, var det ikke mye zen igjen i Berntzen: «Ikke belær meg om journalistikk! Dette er lurv, og det kommer jeg til å gjenta i ulike forum fremover. Jeg har sluttet å kjøpe og lese Dagbladet. Jeg driver seriøs butikk. Hvorfor har Sidsel Wold så mye høyere etikk og moral enn meg i denne saken?»

Journalisten svarte ikke på Berntzens gavepakke av et spørsmål. La meg gjøre det: Sidsel Wold har høyere etikk enn deg i denne saken fordi du er lobbyist og PR-agent, som jobber på vegne av skjulte særinteresser for å manipulere offentligheten. Wold og andre journalisters ideelle rolle er etter beste evne å beskrive og avdekke det som faktisk skjer, på vegne av offentligheten. 

For øvrig hadde Steinfeld ikke overraskende «verdens beste samvittighet», og ba journalistene «passe munnen sin». 
Den fjerde statsmakt, altså pressen, skulle være garantisten for en fri og åpen offentlighet i vårt demokrati. Hva skjer når informasjonsbransjen inntar fjerdeplassen isteden? Når journalisten bare er en slags kelner som serverer en rett som er ferdig tilberedt av kommunikasjonsbyråer, på vegne av en kunde, som vil oppnå blest eller vinning? 

Selv statskanalen NRK er tungt preget av dette. Man hører sjelden en morgensending på radio uten at det lukter «kommunikasjonspakke» lang vei. Vinklingen og agendaen kommer ikke engang flatpakket som møblene fra IKEA. De kommer ferdig skrudd sammen. Dette er så dagligdags at det blir feil å nevne eksempler, siden disse da vil bli diskutert som om de var unntak.

Informasjonsstrømmen har aldri vært en rein og klar fjellbekk. Men nå er vannet så gjørmete at vi ikke har mulighet til å se hvem som er avsender, eller at kunder med en klar agenda står bak «informasjonen». Det eneste vi kan være sikre på er at vi blir manipulert. 

Rollefordeling er et demokratisk nøkkelbegrep, mens vår tid står i rolleblandingens tegn. Pressens rolle var ment å være et uavhengig og kritisk korrektiv. Når denne rollen svekkes, er det ikke bare noe som blir borte. Noe nytt blir skapt. For kontrollen over informasjonsstrømmen er viktigere enn noensinne. Å beherske denne er synonymt med makt. Når private interesser systematisk manipulerer informasjonen i det skjulte, mister demokratiet balansen og snubler. Den tappes for integritet og tillit. 

Men det skjer så gradvis at ingen går ut i gatene for å demonstrere. 

Før ble det oppstyr når statssekretærer eller politikere gikk fra politikken til kommunikasjons- og PR-byråene. Nå er det den forventede karriereveien. Informasjon og nettverk som de har fått sin tilgang til gjennom politisk posisjoner selges til høystbydende, bak lukkede dører, som den største selvfølge.
Hva skal politikernes rolle være i et representativt demokrati som vårt? Jo, ideen er at de skulle forvalte vårt samfunn på best mulig måte for helheten. De ulike partienes velgergrupper skal ha sitt, det er en del av systemet. Men at private særinteresser i det skjulte vinner på bekostning av våre felles interesser er imidlertid noe annet, som ligger nærmere korrupsjon. I Norge i dag er det vanskeligere å finne eksempler på at det ikke skjer, enn at det skjer.
Prosessen er selvforsterkende. For kommunikasjonsbyråenes kunder er mer fornøyde, og langt bedre betalere, enn avislesere. 

Vårt demokratiske system mangler antistoffer mot prosessen som pågår. Vi tror korrupsjon foregår ved at konvolutter med penger skifter hender. Men det som skjer i Norge er at systemet i seg selv korrumperes. I for eksempel USA anses ulike former for korrumpering som en konstant trussel – fordi de er det. I mesteparten av landets historie har lobbyisme vært forbudt. Politikere, lovgivere, advokater og akademikere har helt fra starten, med sterkt vekslende hell og alltid på vikende front, forsøkt å beskytte demokratiet mot den type udemokratisk innflytelse som nå har ganske fritt spillerom i Norge.
Vi trenger en mer oppdatert og bredere definisjon av korrupsjon, og en sterkere bevissthet rundt systemets korrumpering av seg selv.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse