Annonse
Fra lørdagens godt besøkte pressekonferanse på Kvaløysletta sykehjem. (Foto: Anja A. T. Brekke)

Hvor ligger det politiske ansvaret?

Hvordan havnet vi egentlig her? Vi er her fordi Ap, SV og Rødt i forrige periode, ikke har tatt tak i de vanskelige problemstillingene, tidlig nok.

Pressekonferansen på Kvaløysletta sykehjem lørdag med ordfører Gunnar Wilhelmsen, leder i Helse og velferdsutvalget Gunhild Johansen og administrasjonen, synes ut fra media å ha vært en spesiell seanse.  

Både Nordlys og iTromsø slår opp at det ikke lenger er snakk om en nedleggelse, men midlertidig stenging for renovering. Det høres fint ut, men problemet er, at det ikke foreligger noen plan fra politisk ledelse i en situasjon der 62 beboerne skal flytte. Det er ikke avsatt penger til renovering, hvor mye tenker en at det skal koste og når skal det hele være ferdigstilt? Da har jeg enda ikke nevnt belastningen dette påfører beboere, pårørende og ansatte.

Det stopper ikke her. En midlertidig stenging på ubestemt tid vil også få konsekvenser for mange andre syke, eldre i Tromsø. Det bli mye vanskeligere for de som får et helsetilbud på Helsehuset, eller som bor hjemme og venter på sykehjemsplass. Belastningen på de pårørende med stort omsorgsansvar blir betydelig. Det er besnærende å trekke frem oppsigelse av Fritt brukervalg i en situasjon som denne. Liggetiden på Helsehuset blir lengre med flere utskrivningsklare fra UNN som resultat. Det vil videre medføre større bøter fra UNN og økte utgifter for kommunen. 

Hvordan havnet vi egentlig her? Vi er her fordi Ap, SV og Rødt i forrige periode, ikke har tatt tak i de vanskelige problemstillingene, tidlig nok. Det er AP og SV som har hatt politisk ansvar i både forrige og nåværende periode. De har ene og alene hatt en illusjon om at Forbedringsprogrammet og Tillitsreformen skulle løse utfordringene. Dette har flere problematisert uten å bli tatt på alvor. Problemet er, som Gunhild Johansen riktig nok selv sa i kommunestyret i desember:

«… en ting syns jeg har vært en svakhet i Forbedringsprogrammet, det har vært lite politisk styrt, og det har kanskje vært lite fokus på økonomi.»

Her er vi altså ved kjernen av problemet. De erkjenner åpent at de ikke har hatt kontroll eller ønsket å ta ansvar for situasjonen som har vært kjent og nå har pågått i flere år. Dette er politisk ansvarsfraskrivelse! Konsekvensen er at 62 beboere og ansatte mister sin bolig og arbeidsplass på Kvaløysletta sykehjem, på ubestemt tid. På innbyggernes vegne synes jeg det er svært trist og beklagelig at innbyggerne i Tromsø skal oppleve denne situasjonen.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse