Annonse
FULL SCORE: Lage rull – en av aktivitetene du kan score mengder av voksenpoeng på nå i førjulstida, skriver Marte Hotvedt (innfelt). Rullfoto: Eli Karine Pedersen (10 poeng)

Hvor mange voksenpoeng har du på konto?

Nå nærmer også høytidssesongen for voksenpoeng seg. Dæven, nå er det mange poeng å tjene.
 • Håhåhå – jeg tømte sotluka til pipa i går. Voksenpoeng!
 • I ettermiddag skal jeg koke kraft på en reinsdyrsskrott. Voksenpoeng!
 • Jeg setter av 1000 kroner i måneden til en egen pensjonskonto. Voksenpoeng!

Skal jeg fortelle deg noe? Du er over 30 år.

Hvorfor i pokker skal du ha voksenpoeng for noe som helst? Du er jo for faen voksen. Og hva er et voksenpoeng uansett? I hvilken skala deles de ut? Hva gjør du med dem? Samler du dem og setter dem på voksenpoengkontoen din, rett ved siden av den der egne pensjonskontoen din, og venter på en god anledning til å cashe dem ut? Herregud, nå rabler det faktisk for meg.

Voksenpoeng. For noe ræl. For å bruke eksemplene fra starten av teksten: Du får ikke voksenpoeng for å tømme sotluka. Du får ei frisk, fin og trygg pipe. Du får ikke voksenpoeng av å koke kraft på en reinsdyrskrott. Du får kraft. Og du får i alle fall ikke voksenpoeng av å spare penger. Du får en stabil økonomi og forhåpentligvis en hyggelig alderdom.

Når du er voksen så får du ikke poeng for det. Det er ingen prestasjon å bli voksen. Ei heller å gjøre helt vanlige voksenting. Om man kan kalle det det. Vanlige ting. Vanlige gjøremål. Har du unger, så må du faktisk plukke dem opp i barnehagen. Du får ikke voksenpoeng av det – slik en venn av meg mente han fortjente. «Hentet ungene i barnehagen hver dag denne uka. Voksenpoeng!» Nei, vet du hva. For det første: hva skulle du ellers ha gjort? Latt dem være der? Fristende konsept, men dog. Og for det andre: hvis det skal deles ut voksenpoeng for hver jævla gang du henter ungene dine i barnehagen, så vil det gå inflasjon i voksenpoengene. Da vil de jo til slutt ikke være verdt en pøkk. Og det blir katastrofe, det.

Delte du ut poeng til deg selv da du var baby? «Jey, jeg ble født! Babypoeng!» «Woho, klarte å amme! Babypoeng!»  Enn da du var fjortis? «Hurra - hørte på Cardi B, spilte Fortnite og gråt i to timer fordi Gabriel Alexander ikke så på meg i dag. Fjortispoeng!» Du gjorde jo ikke det. Så hvorfor dette behovet for å plukke poeng i voksen alder?

Nå nærmer også høytidssesongen for voksenpoeng seg. Dæven, nå er det mange poeng å tjene. Her er noe du kan kassere mengder av voksenpoeng på i adventstida/jula, basert på observasjoner i sosiale medier de siste årene:

 • Lage rull
 • Være ferdig med julegavene før 1. desember
 • Bake sju sorter
 • Bake tre sorter (?)
 • Hogge eget juletre
 • Ha rundvask før jul
 • Lage ribbe/pinnekjøtt/lutefisk/uansett til storfamilien
 • Drikke/lære deg å like akevitt
 • Spise noe som helst sunt

Med andre ord: du får voksenpoeng for å feire jul. Sikkert for å la være å feire jul også. Hva vet vel jeg? Det er nemlig absolutt ingen systematikk i utdelingen av disse idiotiske poengene. Svært sjelden kommer poengene med et antall foran. «Fylte tanken før bensinlyset kom på! Fire voksenpoeng!» Det skjer jo ikke. Hvis et antall gis, er det gjerne veldig høyt. «Skreiv handleliste før jeg gikk i butikken. En million voksenpoeng!» Det virker noe høyt, gjør det ikke? Dessuten – man deler i stor grad ut disse poengene til seg selv. Hvor i all verden gjør man det ellers?

I samtale med en bekjent kom det frem at vedkommende ikke var fremmed for å la voksenpoengene regne ned over seg selv. Dama er 45 år, og slår meg ikke som en person med et umiddelbart behov for poeng av noe slag, ressurssterk og oppegående som hun er. Men poeng fikk hun altså. I stedet for å forlate rommet i oppgitt, dømmende raseri, valgte jeg å spørre henne hvorfor.

«Fordi det er ingen andre som gir meg poeng for noe. Eller noen som helst form for anerkjennelse for tingene jeg gjør.» I tillegg til at dette var et usedvanlig trist utsagn, som tok samtalen videre til et forholdsvist mørkt sted, så fikk det meg til å reflektere litt. Kanskje er det så enkelt? At disse poengene folk deler ut til seg selv er der for at du skal kunne gi deg selv en klapp på ryggen en gang i blant? En humoristisk måte å få seg selv til å føle seg litt yngre? «Hehe, ja, sånn har det blitt!» Kanskje voksenpoengene rett og slett er en måte å gjøre hverdagen litt lettere på?

Jeg reflekterte. Det var noen emosjonelle sekunder.

Voksenpoeng er fortsatt helt latterlig.

 • Definisjon voksenpoeng: (humoristisk) kudos mottatt for å gjøre ting som anses som modent eller ansvarlig; som tilhører det voksne gjør, i motsetning til barn eller ungdom (wiktionary.org)

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse