Annonse
JENTENE OVERTAR: Fra semesterstarten ved UiT i forrige uke. Ved flere av studiene er jentene nå i et klart flertall. Foto: Maiken Amanda Brennås

Hvor er mannfolka hen?

God høst studenter, og velkommen til et nytt studieår. La oss snakke om menn!

Først, la oss se hva sommeren inneholdt: Sammenslåing mellom Kunstfak og Tromsø museum - Universitetsmuseet (TMU), studenter bor i båt, og de står i kø for å få boplass. Det er mange ting å ta tak i, men først: Kvotering.

I begynnelsen av juli publiserte leder av Studentparlamentet, Daniel Hansen Masvik, en status på Facebook hvor han tar til ordet for at det er «herlig» at Trump-administrasjonen kom med et vedtak om å ikke kvotere på hudfarge – et vedtak opprinnelig innført av Obama og hans administrasjon for å fremme mangfold. Dette er i USA. Ikke i Tromsø, for den oppvakte leser.

Masvik avslutter innlegget med hashtaggen #LikRettTilUtdanning. Flere engasjerer seg i dette utsagnet, og iTromsø skrev en sak på det. Agurknyheter. Grunnen til at vi tar opp dette nå, er at det nå diskuteres kjønnskvotering på Universitetet i Tromsø.

Masvik poengterer at meningen hans ikke gjelder Studentparlamentet – da det ikke foreligger et nytt arbeidsprogram fra de enda – men at utsagnet er en personlig mening, når det blir stilt spørsmål om hvorvidt han mener dette også gjeler samisk kvotering på UiT. Slik var debatten i gang, som ligger offentlig på Facebook.

Masvik poengterer at han er enig i at UiT burde gjøre individuelle vurderinger på studier med kvotering, og at skjevhet i kjønn/spesifikk gruppe kan være problematisk.

Fint, da har vi et grunnlag å diskutere videre på. For det er nemlig nettopp det vi skal gjøre nå.

For å ta bakgrunnsinformasjonen først: Samisk kvotering er først og fremst en språkkvotering for å sikre at det utdannes akademikere og profesjonsutøvere med samisk språkkompetanse. I tillegg har vi en nordnorsk kvote på UiT som skal sikre at arbeidskraften, altså oss unge, blir værende i landsdelen. Den ene kvoten litt lettere å måle effekten av enn den andre.

I år skal det diskuteres kvotering, og da også kvotering av menn inn på profesjonsstudiet i psykologi. Dette studiet har i likhet med medisin og odontologi en hovedvekt av kvinner. Opp mot 80 %. Universitetet i Oslo og Universitetet i Bergen har søkt Kunnskapsdepartementet om å få lov til å kvotere inn 30 % menn.

Kravet fra Kunnskapsdepartementet er at det må være 80 % kjønnsovervekt for å få lov til å kvotere.

Som pasient eller klient hos en psykolog, har du, på samme måte som hos fastlegen, rett til å velge hvorvidt du ønsker en kvinnelig eller mannlig terapeut. Du skal ha frihet til å velge, og dermed påvirke din egen opplevelse av helsevesenet. Universitetet har et ansvar for å utdanne en gruppe klinikere som møter samfunnets behov, og samfunnets behov er menn i helsetjenesten.

Vi skal altså kvotere menn inn på studier.

For psykologutdanningen handler dette om å kunne tilby et mangfold av terapeuter, og man kan argumentere for at dette handler om identifikasjon og bakgrunnsforståelse. Menn skal ha mulighet til å velge menn, og også kvinner skal kunne velge en mannlig behandler. Da må det være flere terapeuter å velge mellom.

Samtidig har vi en forsknings- og utdanningsminister i Norge som mener dette vil være urettferdig. Hun sier klart og tydelig nei – foreløpig. Kvinner har bedre karakterer.

Hvordan kan vi da forsvare at kvinner i mange år allerede er kvotert inn på tekniske fag, eller at menn er kvotert inn på veterinærstudiet?

Kvoteringen på teknologiske fag har fungert likt; kjønn har fått forrang over karakterer. Dette har vært et viktig tiltak for å få kvinner inn på teknologiske utdanninger, det har vært viktig for å få menn inn i veterinærmedisin, selv om det kanskje ikke har så mye å si om datateknikeren din er kvinne eller mann, eller om dyrlegen din heter Aslak eller Anna – det burde i hvert fall ikke ha noe å si.

Det som derimot spiller en rolle er om terapeuten din er kvinne eller mann.

Denne debatten har lenge vært på de andre universitetene som tilbyr profesjonsutdanning innen psykologi. Vi burde ønske en debatt om kvotering av menn velkommen – med åpne armer.

Med ønske om et godt semester.

Kirsti Seljenes er redaktør i studentavisen Midnattsolposten ,og profesjonsstudent i psykolog ved UiT.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse