Annonse

Hvor er det Nordlys vil?

Dersom Nordlys-redaktøren mener det har vært av stor betydning å få lokalpolitikere fra Tromsø eller Balsfjord på banen, har han en stab av journalister å sette på oppdraget.

Lørdag 14.januar har Nordlys viet sin mest autoritative plass, lederartikkelen, med tittel «De som gir blaffen i Mack», til æresskjelling, fordømming og nærmest karakterdrap på Roger Wangsbro (RW) og Jens Ingvald Olsen (JIO). Men også hele den politiske ledelsen i Tromsø kommune blir tatt med i dragsuget.

Etter at Rødt gjorde et formidabelt godt valg (14,4%) i Tromsø i 2015 har det ikke manglet på utskjelling på kommentar- og lederplass i Nordlys fordi vi er en del av den politiske ledelsen i Tromsø kommune. Lørdagens lederartikkel avsluttes da også med: «Siden den «sosialistiske» alliansen kom til makta i Tromsø har vi fått servert mange rare utspill og krumspring fra den kanten. Men vi hadde ikke forutsett at denne politikereliten skulle gjøre oss regelrett skamfulle på byens vegne.» Ja, fordømmelsen er nærmest grenseløs: «Ignoransen til Tromsøs politiske ledelse i denne saken, påplusset arrogansen til Rødt, er verdt å legge merke til. Alt skrytet om solidaritetsbyen Tromsø som de selv stadig avleverer, bør bli sittende fast i halsen til Tromsøs politiske elite neste gang de har lyst til å fortelle om hvor solidariske de er.»

Hva er så bakgrunnen for bannbullen fra Nordlys-redaktøren?

Onsdag 11. januar var det åpning av den nye Rema1000-butikken på Tomasjordnes. Nettavisen Nord24.no, som er en del av A-pressen, hadde reportasje fra åpninga, og Roger Wangsbro, som er bygningsarbeider, ble intervjuet i en enquete i likhet med 4-5 andre kunder. Striden mellom Mack og Rema1000 var sjølsagt et naturlig tema i både reportasjen og intervjuene.

Roger Wangsbro svarte: «Sønnen min jobber her og anbefalte butikken. Den Mack-Rema-konflikten mener jeg bestemt er et i-landsproblem. Verden holder på å gå i oppløsning og det eneste vi er opptatt av er om det er mack-øl på Rema? Det er selvsagt trasig for Mack, men jeg tror de klarer seg godt uansett. Det er andre saker i region en som er viktigerer. For eksempel 339-skvadronen på Bardufoss, sier Roger Wangsbro» (til journ. Linda Vaeng Sæbbe). Som bygningsarbeider kjenner RW godt til permitteringer og oppsigelser, og vet hva solidaritet er, og hva det betyr.

JIO la en skjermdrop av oppslaget på sin facebook-konto med kommentaren: «Godeste Roger W er vel inne på noe her når han intervjues av Nord24 på åpninga av Rema-butikken på Tomasjordnes.» Dette avstedkom en interessant diskusjon med vel 50 likes og 40 kommentarer. Jeg utdypa hva jeg mente, og skrev blant annet; «Tja, hva dette dreier seg om er vel ikke så godt å si. Et aspekt er at det viser konsekvensen av monopoliseringa i handelskapitalismen, og hva den såkalt «frie konkurransen» ender opp med. Hverken Coop, Spar eller Norgesgruppen er vel heller med i Speider'n. Jeg har all sympati for arbeiderne i Mack som slåss for sine arbeidsplasser, og jeg har all sympati og solidaritet med de som jobber i butikkene. Det er et stort samfunnsproblem at de som først og frems betaler prisen for handelsmonopolenes profitt og kundenes jakt ette billigst mulige varer er de som jobber i butikker og de som produserer varene som fyller hyllene.»

Journalist og kommentator i Nordlys, Tone Angell Jensen deltok i meningsutvekslinga med denne kommentaren; «Et annet aspekt er at det snart kan forsvinne flere varer fra hyllene – kjøtt og fiskeprodukter f.eks, produsert i den kommunen du faktisk sitter og bestyrer, Jens Ingvald Olsen. Er det bra for arbeidsplassene og skatteinngangen til kommunekassa?»

Som svar skrev JIO «Nei, sjølsagt er det ikke det. Over flere tiår har fiskeindustri, slakteri og meierivirksomhet blitt lagt ned i Tromsø. Gårdsbruk er avviklet i hopetall. Vi har deltatt aktivt i kampen mot denne sentraliseringa. Om Tone Angell Jensen og Nordlys vil være med på laget er jo det bra».

Dersom Nordlys-redaktøren mener det har vært av stor betydning å få lokalpolitikere fra Tromsø eller Balsfjord på banen, har han en stab av journalister å sette på oppdraget. Hvorfor har ikke Nordlys intervjuet noen? Heller ikke Jens Ingvald Olsen er kontaktet utover Tone A. Jensens kommentar på facebook.

Har noen fra bryggeriarbeidernes eget fagforbund,Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) eller fra LO blitt intervjuet av Nordlys? Hvorfor ikke? Særlig i lys av at et av grunnlagene for fordømmelsen av oss to er at vi påstås å ikke være solidarisk med arbeiderne i Mack, er at vi ifølge Nordlys er «Fellesforbundets fremste menn i Tromsø

Vi er begge er stolte over å være medlemmer i Fellesforbundet, noe vi har vært i henholdsvis 41 og 27 år. Det er imidlertid 18 år siden JIO har hatt tillitsverv i FF, og 7 år siden funksjonærstilling ble avslutta. Wangsbro har heller ingen tillitsverv, men FF har det formelle arbeidsgiveransvaret i stillinga han har som regionalt verneombud for bygningsbransjen. Men slike fakta spiller tydeligvis ingen rolle når redaktøren vil ta mannen i stedet for ballen. Og det er kanskje også et uttrykk for Nordlys manglende kontakt med livet i fagbevegelen over mange år.

Uten at vi kjenner Mack sin forretningsstrategi, og hvilke manøvreringsmuligheter de har, så er det et tankekors dersom de har gjort seg så avhengige av eksisterende avtaler med Rema 1000, at hele eksistensen kan stå i fare nå.

Som vi har vært inne på på facebook: Monopoliseringa innenfor handelsnæringa i Norge er ekstrem. Det vil være svært positivt om Nordlys vil sette søkelys på effektene av dette. Vi deltar gjerne i en slik debatt og i en solidarisk kamp for interessene for de mange ansatte på Mack og i handelsnæringsnæringa. I følge oppslag i Nordlys fredag 13. er det 160 ansatte i Rema 1000-butikkene i Tromsø.

For øvrig er det nokså uklart hva Nordlys egentlig mener vi burde gjort. Kanskje Nordlys også skulle reflektere over en litt breiere horisont enn at «Mack er litt ditt», som redaktøren skriver.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse