Annonse
Laksewrap - så enkelt, så godt. Foto: Marius Fiskum

Hvor er sjømaten, Funn-Cup?

Jeg ser frem til en ny og bedre meny på Narvik-stadion i 2019.

I år besøkte vår sønn Funn-Cup i Narvik for aller første gang. Sammen med de andre gutta på laget, tok han del i en fotballturnering med lange tradisjoner og mange besøkende fra hele landsdelen. En flott turnering på mange måter med hyggelig vertskap, fine baner og ikke minst, med masse idrettsglede hos de tusener (?) av barn og ungdom som spilte.

Men ikke alt var like bra. I de fem-seks mat-teltene registrerte jeg følgene tilbud: Pølse, hamburger, kebab og koteletter. Servert i lyst brød og med hamburgerdressing til. Så kommer selvsagt det «obligatoriske»: Kaker, brus, muffins, vafler, sjokolade og potetgull. Et eneste sunt lyspunkt var salg av fruktbeger, noen grove baguetter (med skinke) og smoothies, men som en annen mor sa; ikke så mange sunne alternativer å bli ordentlig mett på.

I kost&losji-pakken som vi kjøpte til vår sønn som inkluderte overnatting og mat, ble det servert lasagne på fredag og taco på lørdag samt ost, salami og skinke til frokost. Jeg tar forbehold om lunsjen, da vi ikke var tilstede på disse.

En gjennomsnittlig 8. klassing spiser i dag over 600 gram rødt kjøtt, 200 gram sukker og cirka 170 gram fisk i uka, ifølge “Ungkost-rapporten 3”. De nasjonale kostholdsrådene fra Helsedirektoratet sier vi bør generelt bør spise grovt, rent og grønt og sjømat to-tre ganger i uken til middag, samt som pålegg.

Når barn spiser bra og riktig mat, gir det masse helsegevinster som kan tas ut på og utenfor banen: Økt energi, bedre konsentrasjon, stabilt humør og lettere restitusjon. Dette er noe de fleste vet, så hvorfor er ikke en av nordnorges største fotball-turnering bevisst på dette? Hvorfor serveres det over en lav sko produkter som består av sukker, mettet fett, prosessert rødt kjøtt og lyst loff-brød? Hva med å servere pastasalat med friske grønnsaker, fullkornspasta og fiskekake, grillet laks i grove pitabrød med yoghurt-dressing, spicy bacalao i suppekopp eller en saftig fiskeburger med grønn salat? Det er faktisk enklere å få til enn man tror, smaker godt og gjør god nytte i en barnekropp.

Når vi besøker Narvik til neste år håper jeg ledelsen i Funn-Cup turneringen har gjort en god vurdering av hva slags kosthold de ønsker å være med på å fremme til våre unge og håpefulle. Jeg ser frem til en ny og bedre meny på Narvik-stadion i 2019.

(Det gjøres oppmerksom på at avsender jobber i det daglige i Norges sjømatråd, men skriver innlegget som privatperson)

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse