Annonse
Hyttene til Troms Turlag er populære, men for få tar ansvaret som følger med å bruke hyttene. Bildet er fra Trollvassbu i mars i år.

Hvor smålig går det an å bli?

Det er ikke mulig å opprettholde hyttetilbudet til Troms Turlag dersom de som bruker hyttene ikke er villige til å bidra.

I tillegg erfarer vi at utstyr ødelegges eller «fjernes» fra hyttene uten at det meldes fra, folk rydder ikke etter seg og ved forsvinner.

Ja, det spør en indignert Ulf E. Hansen om i en e-post til Troms Turlag etter at påsken er over. Han skriver blant annet:

«Ærlig talt, Troms turlag, det fremstår som skuffende og provoserende at dere lar hyttene fra Snarbyeidet til Tromsdalen stå låste gjennom påsken.

Hyttene på denne strekningen, særlige Nonsbu og Skarvassbu har alltid vært populære og gode mellomstasjoner for litt slitne skigåere på vei mot Tromsdalen - og helt sentrale mål for slitne barn på sine første store og utfordrende skiturer. Og nå møter de stengte dører, også når det har blåst opp, og det slett ikke er så hyggelig som da de startet turen, og var fulle av pågangsmot. Nei, ærlig talt, Troms turlag, dette er for kjipt….meningsløst kjipt!»

Innspillet hans gir oss en kjærkommen mulighet til å svare, i all offentlighet. Er turlaget virkelig så kjipt og smålig som han antyder?

Ulf E. Hansen, som er mangeårig medlem i laget, har god innsikt i hvordan det hele fungerer, men for andre følger en kort orientering:

Troms Turlag (TT) er tilknyttet Den Norske Turistforening (DNT) som er Norges største friluftslivsorganisasjon med over 270.000 medlemmer. Gjennom medlemskap i DNT/TT har medlemmene tilgang og medeierskap til mer enn 500 hytter spredt over hele landet, - nærmere 40 av dem i Troms.

Mens tilsvarende hytter i Sentral-Europa er betjente og fungerer mer som enkle hoteller, er de fleste av hyttene i Norge ubetjente. Det gjelder for alle hyttene i Troms. Her hviler hele systemet på det særnorske begrepet dugnad.

Alle bidrar og gjør litt, og sammen er vi dynamitt!

For å få låne nøkkel og bruke hyttene, betales en årlig medlemskapskontingent. I tillegg betales en liten sum for dagsbesøk eller overnatting, enten man er medlem eller ei.

Det skal betales for alle besøk, - også om man bare stikker innom for å varme seg eller spise matpakken! Overnatting koster litt mer, men ikke mer enn en god flaske vin eller en middag på kafé. Disse inntektene går til vedlikehold, renovering og nybygg av hytteparken.

På hyttene finnes alt man trenger for å fyre opp, lage mat og bo en kort tid, men matvarene må man selv ha med. Her er besøksprotokoll til å registrere seg, hytteregler og utfyllende informasjon på flere språk om alt man trenger å vite. Skal systemet fungere, må alle ta sin tørn: Betale, rydde og vaske etter seg og låse når de går.

TT er en liten organisasjon: To ansatte pluss en stor gjeng med frivillige som bruker fritida si på å etterse og vedlikeholde hyttene, stiene og merkingen. Noen som tilsyn på hyttene, noen til å rydde sti og skilte, noen til å frakte materialer og bygge. Tusenvis av dugnadstimer legges ned hvert år av denne gjengen. Har du lyst til å bli med, er det nok av oppgaver til deg også, og du vil bli tatt godt imot!

Men så var det klagen fra Ulf E. Hansen.

Hvorfor er TT så kjipe og smålige at de låser hyttene og gjør det vanskelig for folk? Han kommer riktignok med en påstand og mulig forklaring selv:

«Ja, jeg er innforstått med at kjipe og smålige mennesker benytter hyttene uten å betale for seg, og det er provoserende og opprørende, men skal turlaget fremstå som like kjipe og smålige?»

Det ubetjente hyttenettverket til TT bygger på utstrakt tillit til medlemmer og andre besøkende. Selv med innsatsen fra alle de frivillige er det ikke mulig å opprettholde hyttetilbudet dersom de som bruker hyttene ikke er villige til å bidra. TT ber om to ting:

1) Registrer deg og betal for besøket

2) Følg hyttereglene (rydd/vask etter deg).

Vi ser at det er et misforhold mellom antall besøkende vs. forbruk av gass og ved og tilsvarende mellom reelt antall besøkende vs. antall betalende gjester. I tillegg erfarer vi at utstyr ødelegges eller «fjernes» fra hyttene uten at det meldes fra, folk rydder ikke etter seg og ved forsvinner. Dermed brytes den grunnleggende tilliten alt bygger på, og systemet står i fare for å slutte å fungere. Det blir rotete, skittent og mangelfullt på hyttene. Lite innbydende for de besøkende og et trøstesløst arbeid for tilsynene som hver gang de kommer må starte med rydding og vask. Dessuten orker selv ikke energiske og entusiastiske frivillige i lengden å «slåss mot vinden».   I første omgang har det betydd at hyttene må låses.

Turlaget ønsker selvsagt ikke å være verken smålige eller kjipe.

Vi vil at folk skal bruke naturen og hyttene og som Ulf E. Hansen, at folk skal kunne komme i hus når det er kaldt eller ruskevær.

Hvis alle besøkende bidrar, kan dette bli virkelighet. Vår oppfordring til folk er derfor: Bli medlem og sørg for å ha med deg nøkkel på tur, ta din tørn på hytta og betal for besøket.

Så håper vi det bringer positive erfaringer i tursesongen som ligger foran oss, sånn at vi kanskje kan åpne hyttene neste påske, til glede for Ulf E. Hansen og trolig mange andre.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse