Annonse

Hvor spennende blir valget i Nord-Norge?

Det er store bevegelser i velgermassene i Nord-Norge, skriver statsviter Jonas Stein.

Nord-Norge har egentlig ganske få mandater til fordeling, så distriktsmandatene skulle egentlig være nesten gitt på forhånd. Men de ganske store endringene nasjonalt ser ut til å få noen ganske så interessante effekter regionalt. Jeg har gjennomgått de tre siste målingene i Nordland, Troms og Finnmark og her er status to uker før valget:

  1. Troms: I utgangspunktet trodde alle at fordelingen Ap:2, H:1, Frp:1 og Sp: 1 var gitt. På siste måling (tatt opp 7.8) er det imidlertid Ap og Martin Henriksen som lever mest utrygt, selv om marginen opp til per Willy Amundsen fra Frp ikke er stor. Fra Henriksen er det 2643 stemmer skiller ned til Torgeir Knag Fylkesnes. Det er tre uker siden den målingen og Ap har gått betydelig ned nasjonalt og SV opp. Kan Knag Fylkesnes stjele andremandatet til Ap? Da snakker vi en enorm sensasjon.
     
  2.  I Finnmark er det også stor dramatikk. På siste måling (25.8) er EU/EØS-minister Frank Bakke-Jensen ute av Stortinget. 854 stemmer mangler han fra å ta sistemandatet fra Frp og 1332 stemmer fra å ta andremandatet til Ap.
     
  3.  I Nordland er det i ferd med å bli en gigathriller, mellom Ap's 3.mandat, Høyres 2.mandat og SV's 1.mandat. På siste måling (23.8) er Ap tilbake 9 prosentpoeng fra valget i 2013. SV er foreløpig ute, men kun 346 stemmer opp til Høyre og 381 stemmer opp til Ap.

Kampen om direktemandater blir spennende de neste ukene. Samtidig åpner det seg en dynamikk for utjevningsmandater. Noen av de som er runner-up her (spesielt SV) vil ha gode sjanser for utjevningsmandater. Dersom SV tar direktemandater, vil også partier som Krf, Venstre, MDG og Rødt ha sjanser på utjevningsmandater (dersom de klarer sperregrensen).

Det kan bli en spennende valgnatt i Nord-Norge om bare to uker!

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse