Annonse
I OSLO: Når topplederen velger å holde seg i Oslo i denne vanskelige situasjonen, sender han flere signaler nordover, blant annet at den nordnorske tilknytningen Hurtigruten liker å reklamere med, egentlig bare er pynt og staffasje. Arkivfoto: Jan Morten Bjørnbakk, NTB scanpix

Hvor var konsernsjefen?

Det er første bud i enhver krisehåndtering: har organisasjonen man leder vært utsatt for sterke påkjenninger, så stiller toppsjefen opp på åstedet, og viser ansikt. Det gjelder ikke minst når også omgivelsene rundt har vært påført belastninger.

Det er ingen liten belastning Hurtigrutens totale feilvurderinger har påført kommunens korona-apparat.

Da MS Spitsbergen kom til Tromsø torsdag, savnet vi konsernsjefen i Hurtigruten på kaia. Rederiet hadde sendt en av sine kommunikasjonsmedarbeidere til å svare på spørsmål fra de mange journalistene som hadde møtt opp. Han gjorde jobben sin, men det ble påfallende da han i intervjuet med Nordlys sa følgende: - Det er bare ett fornuftig ord Hurtigruten kan bruke overfor Tromsøs befolkning, og det er unnskyld!

Budskapet er både godt og riktig, men det burde vært framført av Daniel Skjeldam selv.

Det er etter hvert blitt første bud i enhver krisehåndtering: har organisasjonen man leder vært utsatt for sterke påkjenninger, så stiller toppsjefen opp på åstedet, og viser ansikt. Det gjelder ikke minst når også omgivelsene rundt har vært påført belastninger.

Det handler om å minimere skadene, og å gjenopprette tillit hos publikum. Ikke for sjefen sjøl, men for bedriften, organisasjonen eller nasjonen man er satt til å lede. Det har mange toppsjefer fått erfare, fra konger og presidenter til småbedriftsledere. Man uteblir ganske enkelt ikke når det er full krise.

Da MS Roald Amundsen ankom Tromsø forrige fredag, hadde skipet med seg koronasmitte. Etter omfattende testing er et femtitalls personer bekreftet smittet og flere er sendt til sykehus for behandling av covid-19. Det skapte uro og redsel i byen da det ble kjent at passasjerene var sendt i land, selv om Hurtigruten på det tidspunktet mistenkte koronasmitte, og flere medlemmer av besetningen var syke.

Dette førte til at Tromsø kommune måtte sette i verk et svært omfattende arbeid med testing og smittesporing. Ved korona-senteret i Fiolveien har medarbeidere jobbet inntil 18 timer lange vakter, i forsøk på å hindre smittespredning etter Hurtigrutens frislipp. I ettertid har det vist seg at flere av passasjerene var smittebærere.

Det er ingen liten belastning Hurtigrutens totale feilvurderinger har påført kommunens korona-apparat. Den har i mange døgn lagt beslag på all kapasitet når det gjelder smittevern og sporing. På toppen av det hele sier kommuneoverlegen nå at de ikke har fått til et forsvarlig samarbeid med Hurtigruten. Rederiet har altså ikke engang klart å sende en kvalifisert representant til aksjonsledelsen i Tromsø. Hurtigruten burde fotfulgt Tromsø kommune og stilt ressurser til disposisjon, istedet for å legge hindringer i veien.

I tillegg har skandalen medført uro og bekymring blant innbyggerne.

Det er ytterst påfallende at Hurtigrutens øverste leder ikke finner det formålstjenlig å besøke Tromsø som åsted, samt egne medarbeidere som nok har det tøft etter det som har skjedd.

Når topplederen velger å holde seg i Oslo i denne situasjonen, sender han flere signaler nordover, blant annet at den nordnorske tilknytningen man liker å reklamere med, egentlig bare er pynt og staffasje. Det er dessverre etter hvert trekk ved utviklingen som gjør at Hurtigruten ligner mer og mer på er et postkasse-selskap med adresse Tromsø.

 

 

 

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse