Annonse
UTEN KONTROLL: Det er et under at det ikke gikk liv tapt da en estisk trailer mistet kontrollen og kolliderte med et smell i Storgata i Tromsø. Foto: Knut Roger Hansen.

Hvor er våre stortingspolitikere?

Vi forventer et politisk initiativ om full kontroll av trailere som kommer over grensene til Norge. Uten godkjente dekk og utstyr til å operere i klimaet her, skal de ikke slippes løs på nordnorske vinterveier.

Vi må få stanset denne farlige utviklingen. Det er et folkekrav til våre politikere.

Farlige vogntog på veiene i nord er et problem som bare vokser. Det går knapt en dag uten at trailere står fast og sperrer E6, E8 eller E10, viktige ferdselsårer i Nord-Norge. Årsaken er som regel at de er dårlig skodd og utstyrt for å ferdes på glatte vinterveier. Svært mange av disse er utenlandske kjøretøy.

Dessverre er denne tungtransporten også involvert i alvorlige ulykker. Sist mandag gikk det galt igjen. En latvisk trailer fikk sleng på hengeren, som skled over i motgående kjørebane. Nå ligger en ung mann livstruende skadd på UNN etter sammenstøtet. Etter at hans mor skrev om sin fortvilelse på Facebook, har engasjementet i landsdelen vært enormt. Folk er oppgitte og sinte over det som er ei meget farlig utvikling i trafikken i nord.

På landsbasis er det forventet ei økning i antall vogntog på 40.000 hvert år. Men tungtrafikken i Troms, for eksempel, øker vesentlig mer enn det er tatt høyde for. Veksten i havbruksnæringa er hovedårsaken til det. Øker produksjonen her i takt med målsettingene, vil etterspørselen etter transport også stige. Men om ikke noe gjøres, betyr det enda flere farlige vogntog på veiene.

Politikerne snakker seg gjerne varm om infrastruktur i nord, men det hjelper lite med bedre og breiere veier i dette tilfellet. Forleden skled en estisk trailer ned en av Tromsøs sentrumsgater og landet med et smell i Storgata. Det er et mirakel at det ikke gikk liv tapt. Veien er grei nok, men kjøretøyet var ikke skodd for det glatte føret, og slik er det dag ut og dag inn. Trailere på sommerdekk, nedslitte dekk, uten kjettinger og med til dels grove tekniske mangler, avdekkes hele tiden, men dessverre som regel først når ulykken eller uhellet er ute.

Det er merkelig stille fra våre politikere når det gjelder denne alvorlige samferdselsmessige utfordringen. Fra stortingsbenken høres ikke et pip. Heller ikke fylkespolitikerne er spesielt snakkesalige. Det er også et politisk ansvar at folk kan ferdes trygt i trafikken. Derfor må vi kunne forvente, i første omgang, et politisk initiativ om full kontroll av trailere som kommer over grensene til Norge. Uten godkjente dekk og utstyr til å operere i klimaet her, skal de ikke slippes løs på nordnorske vinterveier. Vi må få stanset denne farlige utviklingen. Det er et folkekrav til våre politikere.

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse