Annonse
Pianokonkurransen "Top of the world" ville ikke ha eksistert uten initiativet og den ukuelige viljen til Tori Stødle, pianist og professor på Musikkkonservatoriet, Universitetet i Tromsø. Gjennom sine mange konserter i utlandet opparbeidet hun seg et stort internasjonalt nettverk. Foto: Yngve Olsen Sæbbe

Hvordan er det mulig, Nordlys?

Det er svært bemerkelsesverdig at en begivenhet som Top of the World kan finne sted i et lite samfunn som Tromsø.

Hvordan er det mulig at Nordlys unnlot å omtale den internasjonale pianistkonkurransen «Top of the World», som for femte gang utfoldet seg i Tromsø 17. til 23. juni, ti år etter at den første gang fant sted? Det er grunn til å spørre i hvilken grad de ansatte i avisa diskuterer hva de skal prioritere av kulturstoff. Gitt at det ikke er mulig økonomisk sett å ha spesialistanmeldere på klassisk musikk, hindrer ikke det reportasjer og omtaler av hva som finner sted, også av kunstarter som krever langt mere innsats enn for eksempel band av gutter omkring 20, som full av entusiasme vil erobre verden. Oppslag i gårdagens Nordlys med ikke mindre enn to svære bilder av tre medlemmer av samme band, fyrer opp under ikke så lite irritasjon over hva som får plass og hva som ikke får det. Dette betyr ikke at jeg ikke respekterer at avisa skal gjenspeile det de fleste er opptatt av og de lokale initiativene. Men hvor mange avissider skal brukes på for eksempel Bukta-festivalen?

Jeg ønsker i det følgende å løfte fram de lokale initiativene og medvirkningene i «Top of the World» konkurransen, og det unike samspillet med en internasjonal verden av topp-musikere. Konkurransen ville ikke ha eksistert uten initiativet og den ukuelige viljen til Tori Stødle, pianist og professor på Musikkkonservatoriet, Universitetet i Tromsø. Gjennom sine mange konserter i utlandet opparbeidet hun seg et stort internasjonalt nettverk. Hennes mann, musikeren Håkon Stødle, har vært en viktig støttespiller for å gjennomføre det krevende arrangementet. Mange andre har også gitt av sin tid.  

Flere enn 180 pianister, under 35 år, sendte inn sine videoer som søknad for å bli tatt ut til konkurransen, 24 slapp gjennom nåløyet, bare en av dem var norsk. Med til konkurransen hadde de en ufattelig krevende inngangsbillett: En halv times program til første runde. Fra denne gikk halvparten videre til semifinalen, der de skulle spille i femti minutter. De måtte også ha innøvd to av de store verkene for piano og orkester, i tilfelle de skulle bli en av de tre som ble valgt ut til å spille i finalen. På plass i konservatoriets aula var en jury på åtte medlemmer, fra Kina, Italia, Israel, Brasil, Norge, Sør –Korea, Tyskland og Russland/USA.

Det sier seg selv at det er en enorm oppgave å skaffe penger til et så stort arrangement. Det så ut som om Top of the World ikke kunne bli noe av i 2017, da en avgjørende håndstrekning på en million kroner kom fra uventet hold, gjennom en kinesisk organisasjon (Sino Nordic Association), som også sto bak konkurransens 2. premie.  Førstepremien på 30 000 Euro var det Sparebank1 som gav og tredjepremie ble gitt av Universitetet i Tromsø. Det vakre heftet med presentasjoner av alle deltakerne viser også at mange i Tromsø støttet arrangementet økonomisk. Noen ble også involvert fordi de påtok seg det gledelige oppdraget med å gi transport, husrom og frokost til en eller flere av pianistene.

Finalen i Tromsø Domkirke 23. juni ble en spennende konsert der tre finalister spilte med det inviterte Karelia Symfoniorkester fra Russland. Før de begeistrede tilhørerne gikk, var det avgjort at førstepremien gikk til Dmitry Shishkin fra Russland, andrepremien til Bolai Cao fra Kina og den tredje til Artem Yasynskyy fra Tyskland.  Det er svært bemerkelsesverdig at en begivenhet som Top of the World kan finne sted i et lite samfunn som Tromsø.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse