Annonse
Pegida protestmarsj rundt og utenfor rådhuset i Oslo i januar. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Hvordan skal vi møte hatet?

Det jeg ikke tolererer er hatefulle ytringer, skriver Brage Larsen Sollund.

Tendensen er skremmende over hele Europa, det radikale Høyre vinner terreng og strategien fra de etablerte partiene har mislykkes.

Normalt blir jeg glad for nyetableringer i Tromsø, men for ikke lenge siden kunne Nordlys informere om at Pegida, en islamfiendtlig organisasjon som startet i Tyskland og arrangerer demonstrasjonstog mot innvandrere, skal etablere seg i Tromsø. Siden andre verdenskrig har vi knapt sett slike grupperingen i Norge og aldri i Tromsø, og deres ankomst bekymrer meg.

Bakteppet for deres ekspansjonsvirksomhet den siste tiden er terroren som rammet Frankrike, og muslimsk ekstremisme blir mye brukt i deres propaganda om innvandring. Da en hvit kristen mann angrep oss sto vi alle i rosetog. Det var vårt land på vårt beste. Når vi ser en like gal muslim nører det opp under rasisme, den rasismen må vi ta til motmæle mot.

I Tyskland har Pegida i lang tid blitt knyttet opp mot nynazistbevegelsen. Dette har de desperat forsøkt å avvise. Likevel måtte deres leder nylig gå etter at bilde begynte å florere på nett der han har kledd seg ut og posert som Adolf Hitler. Dette har forsterket deres kobling mot nynazistene i Europa.

Jeg aksepterer ikke at anerkjente journalister kalles for ”muslimjævel” og at de som sprer kvalme om muslimer på nett bli premissleverandør i innvandringsdebatten. Pegida sprer fremmedfrykt, hat og rasisme. Skal vi som samfunn la de stå uimotsagt? Skal vi fortrenge deres fakler og håpe flammen brennes opp?

En del av meg har lyst å svare ja på dette spørsmålet. Jeg skulle ønske vi kunne ignorere problemet og satse på at det går over. Men jeg ser hva som skjer i Europa. I Hellas har nok en gang nynazister blitt valgt inn i parlamentet. I Tyskland vokser demonstrasjonene og Sverigedemokraterna ble rekordstore i vårt naboland. Tendensen er skremmende over hele Europa, det radikale Høyre vinner terreng og strategien fra de etablerte partiene har mislykkes.

Jeg mener vi må ta debatten om innvandring. Vi skal snakke sammen om hvordan vi kan skape bedre integrering og vi skal argumentere tilbake når vi er uenig. Jeg er tilhenger av en god og konstruktiv debatt om hvordan vi kan gjøre Norge, og Tromsø, bedre for alle. I forrige kommunestyret tok vi en av disse debattene om innvandrernes mulighet til jobb. På saklig vis ble det fremmet forslag, uenigheten ble løst med argumenter og votering. Som politiker er jeg vant med at interessegrupper tar kontakt, skriver i avisen eller på annen måte får frem sitt syn i forkant av saker som vi behandler. Alle som har innspill til hvordan vi skal få til bedre integrering er hjertelig velkommen for en prat. Uavhengig av om du er kristen, ateist eller muslim.

Det jeg derimot ikke tolererer er hatefulle ytringer. Vi må imøtegå ytringene og tilbakevise dem. Deres påstander må knuses av fakta. Tilslutt vil de beste argumentene seire. Trekker vi trollene frem i lyset, vil de sprekke.

Uroen i verden gjør at vi trenger mer solidaritet enn noen gang. Både Europa og  Tromsø må stå sammen om våre idealer. Skal vi bekjempe vår tids radikalisering er det flertallet som må stå opp for det vi tror på. Vi kan ikke la oss knekke fra ytre høyre, IS-krigere eller andre, som vil ty til vold, mot det samfunnet vi har kjempet for i generasjoner.

Svaret på terroren i Frankrike må ikke bli rasisme. I Norge har vi kjent hvor kraftfull rosene kan være når vi står sammen. Vi må spre rosene på tvers av politiske partier, på tvers av etnisitet og på tvers av hudfarge, må vi stå sammen om det vi tror på. For frihet, likhet og brorskap.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse